Kassa

Steeds grotere ongelijkheid in onderwijs door betaalde diensten

07-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
middelbare school klas 1127

Het ministerie van Onderwijs onderzoekt in hoeverre reclame voor betaalde diensten bij scholen aan banden kan worden gelegd. Aanleiding is dat commerciële diensten steeds meer verstrengeld raken met onderwijs. Uit berichtgeving van NRC blijkt daarnaast dat betaalde bijlessen tot ongelijkheid leiden.

Het advies van de Onderwijsraad is duidelijk: scholen zouden geen reclame mogen maken voor commerciële diensten of producten. Op dit moment gebeurt dat wel; daarom vind de Onderwijsraad dat de politiek een verbod erop zou moeten plaatsen.

Ministerie herkent het

Het ministerie van Onderwijs laat weten de risico’s van commerciële diensten op scholen te herkennen en gaat daarom onderzoeken welke maatregelen het kan nemen. Een woordvoerder laat weten dat het ministerie daar in het voorjaar op terugkomt. 

“Publieke karakter verdwijnt”

Volgens de Onderwijsraad “dreigt het publieke karakter van het onderwijs te verwateren.” Extra ondersteuning bij het leerproces – zoals private bijlessen – zijn alleen beschikbaar voor kinderen wiens ouders voldoende financiële middelen hebben, waardoor er een situatie dreigt waarin de ene leerling minder uitdagingen heeft bij het halen van een diploma dan andere, aldus de Onderwijsraad. 

Ongelijkheid in de klas

Dat diensten zoals private bijles tot ongelijkheid leidt in de klas, blijkt ook uit berichtgeving van NRC. Volgens NRC blijkt dat meer dan een kwart van de leerlingen op het basis- en middelbare schoolonderwijs gebruikmaakt van private bijscholing. De prijzen daarvan variëren van 10 euro tot 40 euro per uur. 

“Schaduwonderwijs”

Uit het bericht blijkt ook dat de Onderwijsraad constateert dat diverse scholen bij voorlichtingen aan brugklassers aangeven dat als er extra onderwijsondersteuning nodig is, dat ouders die zelf moeten inkopen. Het betaalde “schaduwonderwijs” raakt daardoor steeds verder verstrengeld in het onderwijs, beaamt de Onderwijsraad in het bericht van NRC. 

Bron: ANP/NRC

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Amand Keultjes
Amand Keultjes7 dec. 2021 - 19:04

Het spijt me zeer, maar wat een schijnheiligheid! De scholen adverteren al een eeuwigheid met de mogelijkheid van private bijles, met name "excellente scholen". Het werd mij kwalijk genomen dat ik leerlingen bijspijkerde na lestijd op school, gratis. Het onderwijs is puur standsonderwijs net als een eeuw terug. Als je ouders niet rijk of belangrijk genoeg zijn, dan moet je genoegen nemen met havo, want voor vwo moet je de juiste opdrachten en stages versieren en dan heb je contacten en kruiwagens nodig. Echte universiteiten laten havo'ers toe bij gebrek aan vwo'ers, net zoals vroeger hbs'ers werden toegelaten bij gebrek aan gymnasiasten. De kwaliteit van de leraars wordt steeds minder. Op papier weten ze van functionaalanalyse en wiskundegrondslagen, maar van harde differentiaal- en integraalrekening weten ze helemaal niets, want hun echte achtergrond is een halfzachte technische tuthola bachelor. Maar ik geef geen les meer, want een harde ingenieur die nooit passend werk heeft gehad, past niet bij het fabeltje van 'Kies Exact!'

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!