Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Steeds drukker op Nederlandse fietspaden'

22-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fietspad_08.jpg
Het wordt steeds drukker op Nederlandse fietspaden en daardoor botsen fietsers vaker op elkaar. Volgens VeiligheidNL, dat onderzoek deed naar ongelukken van fietsers en wielrenners, belandden tussen 2008 en 2012 meer mensen in het ziekenhuis.
Meer botsingen
,,Het aantal botsingen tussen fietsers onderling nam met zo'n 40 procent toe'', legt Casper Dirks van VeiligheidNL dinsdag uit. Het aantal botsingen tussen wielrenners onderling en tussen wielrenners en fietsers groeide nog sterker. In 2010 belandden er ongeveer 2000 wielrenners in het ziekenhuis, in 2012 liefst 4200, blijkt verder uit het onderzoek. Maar het aantal wielrenners steeg niet en bovendien rijden ze niet langer of meer.
Anderzijds daalde het aantal ongelukken waarbij fietsers botsten met een ander object zoals auto's en obstakels licht. ,,Het aantal fietsers lijkt toe te nemen, maar dat weten we niet zeker. Dit zijn wel indicaties dat het drukker wordt op de fietspaden'', aldus Dirks.
Wielrenners
Het onderzoek richtte zich vooral op wielrenners. Zij gaven aan dat ongeveer een derde van alle ongelukken binnen de bebouwde kom gebeurt, dat het merendeel van de ongevallen plaatsvindt op een fietspad en dat daar door fietsers onvoldoende rekening wordt gehouden met elkaar. De ondervraagde wielrenners geven zelf aan dat ze in de helft van de gevallen een inschattingsfout maakten. Die fout zou dan zijn dat ze geen rekening hielden met het gedrag van de andere fietser, die volgens de wielrenners in 74 procent van de gevallen wel de oorzaak is van een ongeval.
De oplossing ligt mogelijk in ,,infrastructurele maatregelen'' en een andere manier van met elkaar omgaan op de weg, zeker in de bebouwde kom, zegt Dirks. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!