Kassa

'Stedentrip met trein goedkoper dan vliegen'

04-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
sneltrein trein 930 x 520
Met de trein naar een vakantiebestemming in Europa is vaak voordeliger dan met het vliegtuig. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Wel is de reistijd met de trein meestal langer.
De bond bekeek de prijzen van vijf stedentrips binnen Europa in het hoogseizoen (herfstvakantie) en het laagseizoen. Het ging om retourtjes voor twee personen naar Berlijn, Londen en Parijs en voor twee volwassenen en twee kinderen naar Praag en Kopenhagen.

Trein goedkoper dan vliegtuig

Van de tien reizen uit de steekproef zijn er acht goedkoper met de trein dan met het vliegtuig. Vooral naar Praag bleek de trein een voordelige keuze, omdat kinderen onder 17 jaar gratis reizen. Ook Kopenhagen is per trein een stuk goedkoper. Londen is doorgaans juist goedkoper met het vliegtuig.

Milieu

Wie de trein neemt voor een stedentrip, doet dat vaak omdat het beter is voor het milieu. Vliegtuigen stoten veel meer CO2 uit. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

nietechtblond
nietechtblond7 jan. 2019 - 12:55

Gewoon met de bus kan natuurlijk ook, hoeft niet persé een georganiseerde reis te zijn (alhoewel dat vaak echt super goedkoop is als je telt wat je allemaal krijgt voor je geld) maar kan bv ook met flixbus of zo. Groot voordeel vind ik zelf altijd dat je onderweg nog iets ziet (net als met de trein uiteraard). 

jurrendina
jurrendina5 jan. 2019 - 12:06

Dan vraag ik me toch af waar Kassa gekeken heeft. Ik heb even snel opgezocht wat een retour vliegen en treinen op dezelfde dag kost naar Berlijn: Vliegen €75 inclusief ruimbagage. Met de trein €250 euro. Hoezo goedkoper met de trein?

1 Reactie
bharmsen
bharmsen5 jan. 2019 - 12:57

Retourtje Amsterdam-Berlijn 2ekl. €90,- retour vroegtijdig boeken loont en aankomst in het centrum, bij de vliegreis komt nog de kosten van en naar het vliegveld bij..  

kleinealbert
kleinealbert4 jan. 2019 - 21:06

Vliegen is gewoon sneller . Er is geen mens die met de trein naar bijv. Spanje gaat.. Met de trein doe je eventjes Brussel of Anwerpen of Duitsland...

1 Reactie
bharmsen
bharmsen5 jan. 2019 - 10:31

Ik toevallig wel enkele jaren geleden met een inrailkaart 31dagen door Europa getrokken en daarna nog meerdere landen per trein of met ander openbaarvervoer er zijn ook mensen die geen haast hebben maar een treinreisje uitstippelen. Ik juli/augustus 2006 met de trein van Amsterdam naar Vladivostok met nodige tussenstops gedaan. Heerlijk ontspannen en wil je wat lezen/lopen/uit raam kijken het kan allemaal met de trein.  

h.kraaijeveld
h.kraaijeveld4 jan. 2019 - 15:43

voor mensen met vliegangst ideaal en wat nog belangrijker is,met de trein is beter voor het mileu

edw
edw4 jan. 2019 - 14:45

Met het vliegtuig. Voor 64 euro heen en terug naar Barcelona .

2 Reacties
kleinealbert
kleinealbert4 jan. 2019 - 21:07

Inderdaad gelijk heb je...Maar die gekke mileufreaks vinden dat maar niets.

bharmsen
bharmsen5 jan. 2019 - 10:36

Hoe ben je op het vliegveld en in Barcelona gekomen of was dit allemaal gratis.

marleenvanh
marleenvanh4 jan. 2019 - 13:32

Met de auto want onze hond kan dan makkelijk mee! Maar dat is in deze geweldige (NOT) poll geen optie! In een vliegtuig vol met 'gezinnen met kinderen' wil ik eigenlijk helemaal niet! Al die krijsende koters mij NIET gezien!!! De trein is sowieso niet makkelijk (schieronmogelijk) want ik/wij woon/wonen in Zeeuws-Vlaanderen en daar IS helemaal GEEN TREIN. Ga ik naar vrienden in het VK  (= 1x per 1 à 2 jaar) die in de buurt van Birmingham wonen, dan ben ik in 55 minuten met de auto op Zaventem airport en vlieg daar, met alleen handbagage, in 5 kwartier voor minder dan € 100,- naar BHX en retour wanneer ik  op tijd boek. Dat zal na Brexit wat meer worden ongetwijfeld, maar toch. Ik eet al geen vlees/vis/zuivel en doe daarmee (behalve voor de dieren waarvoor ik dat laat) meer voor 'hut mullijeu' dan mensen die elke dag de gehaktbal of speklap vreten!

3 Reacties
tenormin
tenormin4 jan. 2019 - 13:41

U zou dan toch met de autotrein naar Birmingham kunnen gaan? Doet er wel bijna 9 uur over, dat wel. (and no English breakfast). ☺

marleenvanh
marleenvanh4 jan. 2019 - 13:56

Met de autotrein vanaf waar? Nog afgezien van de kosten! IK woon in Zeeuws-Vlaanderen.... GEEN TREIN en 'anderhalve' bus. En eenmaal aangekomen in Birmingham heb ik geen auto nodig en geen hotel. Ik ben daar bij vrienden zoals ik al schreef. Denkt u dat ik voor een tripje van amper een week 2 volle dagen wil reizen? Geloof me nou maar:  De trein is -misschien!- leuk wanneer je in/of bij een grote stad woont waar je keuze hebt uit veel verschillend openbaar vervoer, niet 4x moet overstappen voor je in Parijs bent en op de Eurostar naar London... (ik moet dus naar de omgeving van Birmingham!) Voor mij is het auto en indien het verder weg is gewoon lekker het vliegtuig! En wie daar een probleem mee heeft heeft pech gehad.

tenormin
tenormin4 jan. 2019 - 14:11

En dan heeft U ineens geen problemen meer met het milieu? Want het vliegtuig is gemakkelijker? Wel consequent zijn dan en zou voor u de optie "vliegtuig" niet moeten tellen. Die twee retourtjes Birmingham zijn wel gehaktballen en speklappen voor een jaar van de CO2 uitstoot. Want u kunt wel degelijk met de auto naar Birmingham, weet u zelf ook wel. Maar dan komen de uhs en maars. Tsja, zo lust ik er nog wel een paar, eerlijk gezegd.

Bartus
Bartus4 jan. 2019 - 13:14

Wat moet je in godsjammerlijk in steden doen met kinderen, fijn stof opsnuiven of zo? Nou die zitten liever in de natuur  en langs stranden in zuid Spanje id.Hou op met het spoor terreur.

1 Reactie
@HENK@
@HENK@4 jan. 2019 - 18:16

en aan het strand is er geen fijnstof?? Zand, zout enz zijn wel degelijk (gevaarlijk)  fijnstof maar word meestal niet meegeteld omdat ze van natuurlijke oorsprong zijn. Het inademen is echter even gevaarlijk als al het andere fijnstof wat wel meegeteld word! 

driftkikker
driftkikker4 jan. 2019 - 13:07

vliegtuig of trein? ligt eraan waar je naar toe wilt: Europa per trein, verder weg waarschijnlijk per vliegtuig. Ergo: deze vraag is niet zomaar te beantwoorden

1 Reactie
marleenvanh
marleenvanh4 jan. 2019 - 13:57

Moet er wel een trein zijn natuurlijk. Zie meer andere berichten.

harrybre
harrybre4 jan. 2019 - 12:40

China gaat in 2019 slechts 6800 km spoorlijn aanleggen, w.v. de helft HSL.In NL ( Breda) heeft men 9 jaar nodig gehad om enkele km's gedaan te krijgen om Breda op de R'dam-A'werpen lijn aan te sluiten. Nu nog de treinen op tijd. Leve de zich KENNISeconomie noemende natie.

1 Reactie
bharmsen
bharmsen5 jan. 2019 - 10:34

In China zeggen ze wij hebben drie grond nodig oprotten, hier gaat dat gelukkig niet zo gemakkelijk en zal de aanleg iets langer duren.

manwijf
manwijf4 jan. 2019 - 12:18

Als kinderen onder de 17 jaar gratis mogen reizen, dan zou ik zeker niet met de trein gaan. Ik vind kinderterreur in een vliegtuig al erg, laat staan in een trein. Maar goed, wanneer alle ouder met kinderen voortaan met de trein gaan, kunnen mensen zonder kinderen weer eens vliegen zonder gejank. Maar moeten we niet gewoon dichter bij huis blijven in de vakantie? Van het gas af en wel naar de andere kant van de wereld reizen is tenslotte ook lachwekkend.

4 Reacties
marleenvanh
marleenvanh4 jan. 2019 - 13:38

Tja daar zit wat in. En hoewel ik geen kinderen heb (gelukkig mag ik wel zeggen) ZIE ik wel kinderen en die vinden spelen op een camping met zwembad op de Veluwe of Texel net zo leuk als idem op Kreta, een of andere 'Costa' of ergens in 'Verweggistan'. Vaak zijn het de ouders die menen naar een -zo ver mogelijk- buitenland te moeten. Want je moet natuurlijk bij de koffiemachine kunnen pochen op jou geweldige buitenlandse vakantie. ... Dan wil ik altijd weten of ze hun reisdoel op een wereldkaart kunnen aanwijzen..... LOL

mardem83@kpnmail.nl
mardem83@kpnmail.nl4 jan. 2019 - 14:04

Je hebt ook kinderen die geleerd hebben zich te gedragen hoor.

yvon39
yvon394 jan. 2019 - 14:32

wat een frustraties....

tenormin
tenormin5 jan. 2019 - 14:21

U mag best wel wat genuanceerder schrijven mevrouw. "Gelukkig geen kinderen"; zoiets schrijft men niet, hooguit bespreek je zoiets in huiselijke kring. Weet u hoeveel vrouwen er een enorme kinderwens hebben? Ja, ondanks de overbevolking: die wens blijft. Gelukkig voor u zijn er nu reizen te boeken zonder "die krijsende kinderen"; hotels zonder kinderen, etc. ";

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!