Kassa

Steden mogen verhuursites als Airbnb om vergunning vragen

22-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
airbnb logo verhuur vakantiewoning
De toeristische verhuur van huizen en appartementen via bijvoorbeeld Airbnb mag ingeperkt worden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld. EU-regels laten ruimte om verhuurders om een vergunningplicht op te leggen.
Overheden kunnen ingrijpen in de verhuurmarkt als "de bestrijding van het tekort aan woningen voor langdurige verhuur" dat nodig maakt, vindt het hof. Parijse verhuurders stapten naar het hof om de vergunningplicht van tafel te krijgen, maar dat besliste dinsdag dus anders.

'Mijlpaal bereikt'

EU-parlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) spreekt van een "belangrijke mijlpaal in de strijd voor betaalbaar wonen en een steun in de rug voor overheden die toeristische verhuur aan banden willen leggen".
Steden als Amsterdam en Parijs proberen al enige tijd de toeristische verhuur van huizen en appartementen in te perken. Ze willen voorkomen dat gewone huurders geen kans meer maken en de binnenstad louter het domein van toeristen wordt. Beide hoofdsteden verplichten verhuurders een vergunning aan te vragen. ANP

Meer over:

verhuur, airbnb, toerisme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!