Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Steden drukken georganiseerde wietteelt door

16 dec 2014
  •  
leestijd 2 minuten
wiet_20.jpg
Hoewel minister Opstelten (Justitie) nog altijd faliekant tegen is, ziet het ernaar uit dat een aantal steden in het land volgend jaar toch start met een experiment met gereguleerde wietteelt. In Utrecht ligt het plan voor een 'social cannabisclub' klaar. Amsterdam en Rotterdam willen gecertificeerde wietkwekers laten leveren aan coffeeshops en steden als Eindhoven, Heerlen en Nijmegen onderzoeken hoe het in hun gemeente het beste geregeld kan worden. Arnhem voegde zich daar dinsdag bij.
Legaliseren van wiet
Dit jaar ondertekenden 53 burgemeesters het zogenoemde wietmanifest, een initiatief uit Heerlen, Utrecht en Eindhoven. In dat manifest dringen de burgemeesters er bij Opstelten op aan om wiet te legaliseren. Dat zou beter zijn voor de volksgezondheid en de veiligheid. De burgemeesters kregen een flinke steun in de rug toen de rechter in Groningen twee principiële wietkwekers wel schuldig achtte, maar geen straf oplegde omdat zij volgens het Nederlandse gedoogbeleid zouden handelen. Het Openbaar Ministerie is tegen deze uitspraak in beroep gegaan.
Opstelten houdt star vast aan mening
De experimenterende steden vinden dat Opstelten te star vasthoudt aan zijn mening, terwijl de wereld om hem heen is veranderd. Mensen mogen wel softdrugs kopen, maar de wiet mag niet worden geteeld. ,,We vergunnen nu een systeem dat bestaat bij de gratie van een illegale markt die in handen is van criminelen. Dat kan ik niet uitleggen'', zei burgemeester Paul Depla van Heerlen in het Tijdschrift voor de Politie.
Opstelten hield ook dinsdag vast aan zijn bestaande standpunt. ,,Het is onveranderlijk dat hier geen ruimte voor is'', aldus de bewindsman. ,,Ik heb over veel voornemens gehoord maar er is nog niets concreet. Ik ga er altijd van uit dat bestuurders niet tegen de wet handelen.'' ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's