Kassa

Stedelijke zero-emissiezones in 2025 al bijna onhaalbaar

30-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto stad 930 520
Volgens Natuur en Milieu (N&M) is het nu al bijna onmogelijk om in 2025 in dertig tot veertig Nederlandse gemeentes een zero-emissiezone te krijgen voor goederenvervoer en stadslogistiek. De ingebruikname van de zones is een harde afspraak in het Klimaatakkoord.
Uiterlijk eind dit jaar moeten de gemeentes de zone aankondigen om zo ondernemers en vervoerders de tijd te geven hun vervoermiddelen en logistieke processen aan te passen. Leveranciers mogen vanaf 2025 hun goederen in het centrum alleen nog maar met een schone bestelbus of vrachtwagen afleveren.

Geen plannen of besluit

Uit het onderzoek van N&M blijkt dat nog geen enkele gemeenteraad heeft ingestemd en slechts een derde van de gemeentes verwacht dit jaar nog een besluit te gaan nemen. Een jaar na het akkoord lijkt de hoop dat tientallen gemeentes in 2025 een emissiezone hebben al vervlogen, aldus de organisatie.
Het lijkt erop dat concrete plannen bij gemeentes ontbreken, merkt N&M op. Volgens de organisatie moeten ondernemers zich kunnen voorbereiden op het uitstootvrij leveren aan winkels, horeca, de bouwplaats en mensen thuis. De organisatie roept staatssecretaris Van Veldhoven op, op te schieten met de agenda om Nederlandse steden leefbaar én goed bereikbaar te houden. Ondernemers die proactief hebben geïnvesteerd in elektrische voertuigen moeten daarnaast niet in de kou worden gelaten, aldus directeur Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!