Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Statiegeld werkt: minder plastic flesjes bij zwerfafval

20 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
321 keer bekeken
  •  
1127PLastic-fles
Dat er sinds 1 juli ook statiegeld zit op kleine plastic flesjes werpt zijn vruchten af. Het aandeel van de flesjes in zwerfafval is met 37 procent afgenomen, meldt een verheugde Plastic Soup Foundation na de grote zwerfvuilopruimactie van afgelopen zaterdag, op World Cleanup Day.
Door duizenden vrijwilligers, natuurorganisaties en bedrijven zijn tot en met afgelopen zaterdag ruim 90.600 items opgeruimd en geregistreerd. Sigarettenpeuken voeren de lijst weer aan, gevolgd door blikjes, snoepwikkels en flessen.

Mondkapjes vaak gedumpt

Op plek 10 van de lijst met aangetroffen afval staat het mondkapje. Volgens de Plastic Soup Foundation deden deze editie 41.342 officieel geregistreerde deelnemers mee, verdeeld over 1574 acties. Afgelopen woensdag hadden ruim tweehonderd scholen een opruimactie georganiseerd.
Wereldwijd waren in 181 landen opruimacties. In Nederland waren meer dan 1560 acties georganiseerd. Vooraf werd geschat dat er zo'n 40.000 mensen mee zouden komen doen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar