Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Startonderbreker in auto eenvoudig te hacken

08-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
autos_28.jpg
Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn er in geslaagd de startonderbreker van een auto te hacken. Daardoor kun je de auto stelen, zonder dat er een sleutel nodig is. Dat was te zien in de uitzending van het programma Nieuwsuur van dinsdagavond.
Startonderbreker
De onderzoekers hebben de code van een veelgebruikte startonderbreker gekraakt. Door met speciale apparatuur de informatie te stelen van een chip in de originele sleutel, konden de onderzoekers vervolgens met een computer en een speciaal apparaatje de auto starten en er mee wegrijden. Het is echter niet zo dat deze manier van hacken ook de deuren van de auto opent en het alarm uitschakelt. De chips zijn volgens de wetenschappers verouderd en werkt de beveiliging ervan niet goed. Ook gebruiken de fabrikanten de chips op een verkeerde manier.
'Onze beveiliging is niet optimaal'
Het Nederlandse bedrijf NXP heeft de chip ontwikkeld, maar moet bekennen dat hun product niet optimaal beveiligd is. “Wij werken continu aan een veiligere versie van de chip, en we weten al een aantal jaren dat dit de zwakste in de range is. Wij adviseren de autofabrikanten om een veiligere versie te nemen. Het is uiteindelijk aan de autofabrikant om te kijken welke chip ze gebruiken'', aldus Maurice Geraets van NXP. Volgens Nieuwsuur is de techniek gebruikt in honderdduizenden Nederlandse auto's. In totaal zou het om 200 modellen van 34 merken gaan.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!