Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Starters op de woningmarkt hebben het ook in 2021 moeilijk

28-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
928 keer bekeken
  •  
huis woning 1127

Dit jaar gaat niet makkelijker worden op de huizenmarkt voor jonge huizenkopers, voorspelt De Hypotheker. Jongeren vroegen in 2020 wel een kwart meer aan voor een hypotheek vergeleken met 2019, ziet de hypotheekadviseur. Desondanks blijft de markt voor starters moeilijk, vooral door het structurele tekort aan beschikbare woningen.

Niet alleen door de woningnood staat de huizen- en hypotheekmarkt onder druk: de aanhoudende lage rente en toenemende concurrentie zorgen er ook voor dat meer kopers zich op de markt willen begeven. Als gevolg lijkt een daling van de huizenprijzen volgens de adviseur niet reëel, maar is een verdere stijging van de huizenprijzen aannemelijker.

Afschaffen overdrachtsbelasting voor starters

In 2020 profiteerden jongeren van allerei maatregelen, waaronder het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters onder de 35 jaar en het minder zwaar laten wegen van de studieschuld op het maximale te lenen bedrag. Toch moet de positie van de starter verder verbeterd worden, meent de hypotheekadviseur.

Groep koopstarters enorm groot

De groep koopstarters is ontzettend groot. Daarnaast heeft maar een deel van die groep in 2020 kunnen profiteren van de lichte opleving in het woningaanbod. Door de onzekerheid over de gevolgen van corona en de huidige gunstige marktomstandigheden proberen veel huizenbezitters hun overwaarde te benutten. Tegelijk waren er minder expats. Hierdoor steeg het woningaanbod licht.

Toch blijft het voor een grote groep moeilijk de markt te betreden. Er is een tekort van meer dan 330.000 geschikte woningen. Daarnaast is de gemiddelde vraagprijs 365.000 euro. De Hypotheker stelt daarom dat het van groot belang is de doorstroming op gang te brengen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!