Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Starter stelt samenwonen en gezin starten uit door krapte woningmarkt

10-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
511 keer bekeken
  •  
Appartement woning huis

Starters op de woningmarkt blijven knel zitten, mede door zorgen over het vinden van een passende woning. Bij een deel van hen leidt dit tot het uitstellen van samenwonen en het stichten van een gezin. Dat meldt ING na bekendmaking van de onderzoeksresultaten uit de Woonindex, waaraan ruim 1100 starters en woningbezitters meededen.

Volgens de bank maakt 60 procent zich zorgen of ze een koopwoning wel kunnen betalen. Daarnaast denkt een op de drie langer dan anderhalf jaar te moeten wachten om een huis te kopen. Een vijfde geeft echter aan snel een woning nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat de huidige woonsituatie financieel niet houdbaar is. Volgens het onderzoek leidt de krapte op de woningmarkt ertoe dat een kwart van de starters het starten van een gezin en samenwonen uitstelt.

De mensen die al een huis hebben, zijn wat positiever gestemd. 17 procent van hen geeft aan nog te wachten met samenwonen. Eén op de vijf zegt dat het stichten van een gezin nog even moet wachten door moeilijkheden op de woningmarkt.

Vertrouwen in woningmarkt blijft gelijk

Het algemene vertrouwen in de woningmarkt is ongeveer gelijk gebleven, met een score van 117 tegenover 116 een kwartaal eerder. Alles boven de 100 punten duidt op optimisme, daaronder op pessimisme. Dat zegt volgens ING dat deelnemers positief zijn over de algemene economische situatie en de persoonlijke financiële omstandigheden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!