Kassa

Start campagne inleveren gebruikt vet

08-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
frietjes.jpg
Dat gebruikt (frituur)vet ingeleverd kan worden, weet lang niet iedereen. Daarom is maandag de landelijke campagne 'Vet, recycle het!' van start gegaan. Stichting Rioned en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Olieën (MVO) willen met de campagne consumenten bewust maken van het belang van inleveren van gebruikt frituurvet en oliën. Vet inleveren kon nog niet op veel plaatsen. De campagne moet daarom ook het aantal inzamelpunten vergroten waar gele kliko's te vinden zijn.
Biobrandstof
Van de miljoenen kilo's vet die jaarlijks door de gootsteen worden gespoeld, kan biobrandstof worden gemaakt. Jaarlijks houden huishoudens in Nederland 20 miljoen kilo gebruikt vet en olie over. Bij een onderzoek, gedaan in opdracht van Stichting Rioned en het Voorlichtingsbureau MVO, geeft 60 procent van de ondervraagden aan bereid te zijn om vet te recyclen. De overige respondenten, 40 procent, heeft geen idee dat dat mogelijk is.
Gele kliko
Twee derde van de ondervraagden vindt de supermarkt de aangewezen plek om gebruikt vet in te leveren. De (sport)club of vereniging is echter ook een optie, met name omdat het financieel aantrekkelijk is voor de club om een gele kliko neer te zetten. Een volle bak met zo'n 80 kilo vet levert 20 tot 30 euro op.
Originele verpakkingen
Directeur Hugo Gastkemper van Stichting Rioned raadt aan om zoveel mogelijk de originele verpakking te gebruiken voor het inleveren van vet, of het vloeibare vet in een fles te gieten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!