Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Standaard USB-C oplader voor telefoons en laptops komt eraan

07-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1207 keer bekeken
  •  
telefoon oplader 1127

Over twee jaar moeten alle telefoons, laptops en andere apparaten kunnen aansluiten aan dezelfde oplader. Deze regel zou consumenten jaarlijks zo’n 250 miljoen euro besparen en 11.000 ton aan elektronisch afval, schat verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. Binnen de Europese Unie moeten USB-C adapters de norm zijn, hebben onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement afgesproken. 

Voor laptops krijgen fabrikanten wat langer de tijd omdat deze vaak meer stroom nodig hebben. Ook moet Apple zich toegeven aan deze nieuwe regel, ondanks het verzet van het bedrijf. Naast telefoons en laptops geldt de regel ook voor tablets, digitale camera’s, e-readers en oordopjes. De angst dat de nieuwe standaard innovatie tegenhoudt, is volgens Breton overbodig.

Verwarring voorkomen en minder afval

Vaak is het verwarrend voor consumenten om veel verschillende opladers aan te moeten schaffen. Op ongelegen momenten grijpen ze ook soms mis. Naast dat, scheelt het ook nog een berg afval, denken voorvechters. 

Apple moet af van eigen stekker

Apple is minder blij, het is de enige grote telefoonmaker die nog met een eigen oplader werkt. Zo hebben de meeste iPhones een Lightning-stekker nodig. Sommige Macbooks en iPads hebben al wel een USB-C ingang.

Geen oplader meer bij nieuwe telefoon

Fabrikanten mogen ook niet langer dwingen om een oplader bij een telefoon te kopen, vinden de onderhandelaars. Consumenten moeten kunnen bedanken voor een oplader omdat zij er al een hebben. Als dat niet naar tevredenheid werkt, gaat de EU mogelijk afdwingen dat apparaten en opladers niet meer samen worden verkocht, zegt onderhandelaar Alex Agius Saliba van het Europees Parlement.

Voorleggen aan voltallig parlement

Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan het voltallige parlement en aan de regeringen van de EU-landen. Als zij na de zomer instemmen, kunnen de regels in het najaar van 2024. 

De EU werkt al ruim tien jaar aan het terugdringen van het aantal opladers. Eerder hoopte zij dat fabrikanten zelf een gezamenlijke stekker zouden kiezen, maar dat kwam er maar niet van. ANP

Meer over:

apple, usb-c, oplader
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

gerardk
gerardk9 jun. 2022 - 11:05

Het gaat niet om de opladers - het stekkertje - maar de aansluiting ervan op de telefoon/tablet etc en dat is met een ander kabeltje met usb-c plugje aan te passen.

pk49
pk498 jun. 2022 - 19:32

een goede zaak !! Ik heb een la vol opladers met allelei pluggen eraan waar ik niks aan heb/ Ze zouden verloopjes in de handel moeten brengen zodat je toch die oude laders zou kunnen gebruiken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!