Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stamcelstoffen helpen doorbloeding hart na infarct

01-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3940660.jpg
Stamcellen scheiden stoffen uit die de doorbloeding van het hart na een infarct verbeteren. Dat hebben wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontdekt. De Nederlandse Hartstichting steunde het onderzoek, waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd.
De eiwitten die de stamcellen uitscheiden, zorgen voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten. Patiënten kunnen daar veel baat bij hebben, omdat na een hartinfarct minder bloed naar het hart stroomt, waardoor een deel van de hartspier afsterft. Jaarlijks krijgen 30.000 Nederlanders een hartinfarct.
Volgens de onderzoekers kunnen de desbetreffende eiwitten in een laboratorium worden aangemaakt en direct na een hartinfarct worden toegediend. Het zou dan niet nodig zijn eerst stamcellen uit het lichaam van de patiënt te isoleren en op te kweken. Stamcellen van een andere persoon leiden tot afstotingsreacties.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!