Kassa

Staking Rotterdam tegen AOW-verhoging

02-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
staking_01.jpg
Enkele honderden Rotterdamse havenarbeiders, brandweerlieden, schoonmakers en mensen uit de zorg hebben dinsdag hun werk neergelegd. In het centrum van Rotterdam protesteerden zij tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Vakbonden FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV rekenden op 250 mensen, maar ,,dat zijn er duidelijk meer geworden'', aldus FNV-bestuurder Leen van der List.
De regionale staking, die ongeveer twee uur duurde, verliep zonder grote problemen. De actievoerders liepen in een optocht van de Erasmusbrug naar de Coolsingel met grote piepschuimblokken, waarmee ze in de buurt van het stadhuis een 'muur van verzet' bouwden. Ook werden verschillende toespraken gehouden. De actievoerders staken enkele rookbommetjes af en zwaaiden met vlaggen van de FNV.
Onder de leus 'AOW 67 no way' eisten de stakers dat het besluit over de verhoging van de AOW van het inmiddels gevallen kabinet van tafel gaat. ,,Als je zestig bent, ben je in de zorg helemaal verrot'', aldus een medewerker in de zorg. ,,Als de verhoging wordt doorgevoerd, ga je met je pensioen direct je kist of een rolstoel in.''
De opkomst van jongere stakers was laag. Volgens Van der List zijn die er nog niet zo mee bezig. ,,De groep arbeiders tussen de 40 en 55 jaar wordt als eerste hard geraakt door deze maatregel en is er veel meer mee bezig.'' Als de nieuwe regeling doorgaat, zou deze naar verwachting in 2020 worden ingevoerd.
Vakbonden en werkgevers gingen na de val van het kabinet in februari opnieuw in overleg over de pensioenen, nadat vorig jaar de onderhandelingen stukliepen. Van der List liet weten dat er nog geen nieuwe acties gepland staan, hoewel hij graag een landelijke staking zou zien. ,,We houden de ontwikkelingen in de politiek scherp in de gaten in aanloop naar de landelijke verkiezingen.'' ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!