NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Staking Nederlandse piloten Ryanair dreigt

6 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Ryanair vliegtuig 930 x 520
Voor passagiers die deze week met Ryanair vliegen word het een spannende week. De Nederlandse piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij hebben Ryanair tot dinsdag de tijd gegeven om met een beter loonbod te komen. Gebeurt dat niet, dan gaan ze staken.

Staking dreigt

Wanneer een eventuele werkonderbreking plaats zou vinden, daar wil pilotenvakbond VNV nog niet over speculeren. Maar het lijkt voor de hand te liggen dat de Nederlandse piloten aansluiten bij hun Ierse, Zweedse en Belgische collega's die op vrijdag het werk neerleggen. Ook de Duitse piloten sluiten zich daar waarschijnlijk bij aan. Als de Nederlandse piloten daadwerkelijk gaan staken, geven ze dat zeker twaalf uur, maar liefst zelfs 24 uur van tevoren aan.
Ryanair staat al langer onder druk van vakbonden. Eind vorig jaar besloot de prijsvechter de bonden voor het eerst officieel te erkennen. Sindsdien is de druk verder toegenomen. Ierse piloten legden al een aantal keer het werk neer. Ook het cabinepersoneel in België, Italië, Spanje en Portugal staakte eind vorige maand al eens waar toen ook al Nederlandse reizigers door getroffen worden. De gecoördineerde staking van komende week dreigt veel meer overlast te veroorzaken.

Banen naar Polen

Ryanair-topman Michael O'Leary dreigde zijn personeel al verschillende keren dat hij banen naar Polen zou verplaatsen en voegde de daad ook al bij het woord. Het Ierse bedrijf begint nu toch in te binden. In het dispuut met de Ierse piloten stelt Ryanair bemiddeling door een tussenpersoon voor. ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!