Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Staking dreigt kerst te bederven voor AH

17-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ah_05.jpg
Albert Heijn moet ,,als de sodemieter'' zorgen dat er een einde komt aan de acties in de distributiecentra. In deze tijd van het jaar kan de supermarktketen zich dit niet permitteren.
De waarschuwing is afkomstig van retail- en merkenstrateeg Paul Moers van adviesbureau PM.SMS. Voor het concern is de actie zo vlak voor kerst ,,een totaal drama'' . ,,In deze tijd van het jaar kan je extra omzet naar boven halen. In het begin van het jaar was er een nulgroei. Het laatste kwartaal is sprake van een stijging van de consumentenuitgaven in de winkels.''
De supermarkten verwachten dit jaar een kerstomzet van 810 miljoen euro; 4 procent meer dan vorig jaar, zo meldde het Centraal Bureau Levensmiddelen donderdag. ,,Wij zijn altijd erg blij met de kerstperiode'', zegt AH-directeur logistiek Cees van Vliet. Vooralsnog is hij hoopvol gestemd dat het ook dit jaar een goede kerst wordt.
"Jumbo spint garen bij actie"
Maar in vier van de zes distributiecentra van de supermarktketen wordt gestaakt. Dat leidt volgens Moers onvermijdelijk tot lege schappen en imagoschade. Volgens hem zijn de klanten van AH wel heel loyaal. Bovendien heeft het concern een bijzonder ruim assortiment. . ,,Maar Jumbo heeft ook zo'n 30.000 tot 35.000 artikelen in het assortiment. Dus dat is een prachtig alternatief. Jumbo gaat hier enorm garen bij spinnen.''
De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen woensdagavond vast. In de distributiecentra in Zaandam, Tilburg, Pijnacker en Geldermalsen waar al eerder werkonderbrekingen waren geweest, legden personeelsleden donderdag het werk voor onbepaalde tijd neer. De bonden komen volgens Moers op een heel slim moment met de actie.
Belangrijkste punten van conflict zijn het loon en de inzet van flexibel personeel. De bonden eisen 2,5 procent meer loon, Albert Heijn biedt 1,5 procent voor een periode van negen maanden. De eis van de bonden van een werkgelegenheidsgarantie voor werknemers in vaste dienst is volgens een zegsman van het bedrijf door Albert Heijn overgenomen.
Van Vliet vindt het teleurstellend dat de onderhandelingen geen resultaat hebben opgeleverd. Hij blijft bereid op ieder moment met de bonden verder te praten. Mochten de acties tot ,,disproportionele schade'' leiden, dan overweegt Albert Heijn juridische stappen, zo voegde een woordvoerder eraan toe.
Volgens Van Vliet hebben de acties tot nu toe in de winkels niet tot lege schappen geleid. Maar het zou volgens hem wel kunnen gebeuren dat in de loop van donderdag ,,in een enkele winkel'' niet alles meer te verkrijgen is. Het leeuwendeel van het personeel doet naar zijn zeggen ,,zijn stinkende best '' om de klanten te bedienen. Dat geldt voor het winkelpersoneel, maar ook voor de medewerkers van de distributiecentra. ,,Het is maar een kleine groep die niet aan het werk gaat''.
Dat betekent dat anderen een stapje extra moeten doen, aldus de directeur. Hij spreekt de beschuldiging van FNV Bondgenoten tegen dat Albert Heijn extra tijdelijke krachten inhuurt. ,,Wij houden ons aan de regels.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!