Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Staatssecretaris: Statiegeld op blikjes gewoon vanaf 31 december

02-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6546 keer bekeken
  •  
blikjes statiegeld 1127

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is. "Maar dat is voor ons niet acceptabel, de wettelijke verplichting gaat gewoon in per 31 december", aldus Heijnen.

De Stichting Afvalfonds Verpakkingen stapte naar de rechter, om een last onder dwangsom van tafel te krijgen. Die kreeg het fonds eerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), omdat er volgens de inspectie te weinig stappen waren gezet om het systeem op tijd gereed te hebben. 

31 december volgens producenten niet haalbaar

De producenten zijn verantwoordelijk om het innamesysteem op te zetten, maar vanwege "onzekerheid in levertijden van belangrijke apparatuur" is 31 december volgens hen niet haalbaar.

Heijnen: Lang genoeg de tijd gehad om voor te bereiden op nieuwe wet

Volgens Heijnen staat het iedereen vrij om in beroep te gaan bij de rechter, maar staat vooralsnog gewoon 31 december als ingangsdatum. Zij vindt dat producenten lang genoeg de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. 

Blijven zij achterwege, dan kan de ILT wederom handhaven. Bijna twee jaar geleden werd bekend dat ook op blik statiegeld komt.

Men betaalt 15 cent statiegeld per blikje wanneer het systeem ingaat, zo is de bedoeling. Het kabinet hoopt met de maatregel het aandeel van blik in zwerfvuil drastisch te verminderen. ANP

Statiegeldsysteem tóch pas 1 april van start

Inmiddels heeft de Raad van State bekend gemaakt dat het statiegeldsysteem voor blikjes toch nog niet niet op 1 januari in werking hoeft te treden, zoals de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat wilde. In plaats daarvan moet het systeem op 1 april in werking treden.

De hoogste bestuursrechter heeft dat besloten omdat er niet voldoende machines zullen zijn voor een werkend systeem. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!