Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Staatssecretaris Dekker: Geen gedwongen ouderbijdrage of iPads

27-09-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
195x90_computerinlokaal.jpg
Staatssecretaris Dekker (Onderwijs en Cultuur) vindt dat ouders niet gedwongen moeten worden tot het betalen van de ouderbijdrage of aanschaf van een iPad. Dit zegt hij naar aanleiding van Stichting Leergeld, die meldt dat ouders de extra kosten voor school niet meer kunnen betalen.
Reacties
Volgens Gaby Van den Biggelaar van Stichting Leergeld hebben ze de afgelopen maanden veel meldingen gehad van ouders die de ouderbijdrage, iPad of laptop niet kunnen betalen. "Het is eigenlijk maar het topje van de ijsberg. Er heerst veel taboe op armoede in Nederland, dus veel ouders durven niet aan de bel te trekken." Volgens Biggelaar weten ouders niet het verschil tussen een vrijwillige bijdrage en een verplichte bijdrage, dus zetten ze een handtekening onder alles wat onder hun neus geschoven wordt. Tineke Snel van de Algemene Vereniging van Schoolleiders vindt dat leerlingen het recht hebben op hoogwaardig onderwijs en de iPad hoort daar steeds meer bij. De aanschaf van een iPad gebeurt volgens haar altijd in overleg met het schoolbestuur en medezeggenschapsraad. Vaak is het door de ouders goedgekeurd. Tineke zegt dat als scholen digitale lessen in hun beleid opnemen zij dit meenemen in hun begroting. Er wordt dan rekening gehouden met de kosten die er gaan komen. "Er wordt van tevoren bekend gemaakt dat er lessen op iPads gegeven gaan worden en er kosten bij gaan komen." Volgens Tineke zijn ouders hier vaak niet van op de hoogte en weten ze niet welke veranderingen er gaan komen.
'Ik weiger een iPad te betalen'
Liezette weigerde de extra kosten voor een iPad te betalen, "Mijn ervaring is dat school de aanschaf van de iPad verplicht stelt, maar als ze weten dat school dan ook de kosten moet dragen, ze opeens honderdtachtig graden draaien en zeggen dat het vrijwillig is. Intussen is mijn dochter de enige in haar klas zonder iPad, dus natuurlijk voel ik de druk om toch ook maar te tekenen. Ik wil ook niet dat mijn dochter een uitzondering is. Ik twijfel over de inzet van de iPad op school en de tweedeling die het met zich inbrengt. Het creëert een sfeer van 'have' en 'have not', dat is niet goed voor een school. Ik kreeg een contract voor €50 per jaar exclusief borg voor de iPad. Ik kan dat wel betalen, maar weiger dat te doen. Er staat niks in het contract over hoe ze de iPad gaan gebruiken, wat voor doel het dient enzovoorts. De meeste ouders tekenen zonder na te denken en dat is niet goed".
Geen dwang
Staatssecretaris Dekker zegt dat ouders niet gedwongen moeten worden voor het betalen van de ouderbijdrage of spullen zoals iPads. Als er moeilijkheden zijn met betalingen, moeten zowel scholen en ouders met elkaar om de tafel om tot een oplossing te komen. Arline Spierenburg van de Landelijke Ouderraad  vindt dat de scholen zich moeten houden aan de wet. Als een school iets als een iPad verplicht moeten zij zelf voor de kosten opdraaien. Nu is het zo dat de scholen allerlei constructies vinden om de kosten bij de ouders neer te leggen.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!