Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Staatsloterij schuldig aan misleiding

30-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Staatsloterij_09.jpg
De Staatsloterij heeft zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig gemaakt aan misleiding. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.
Proces
Aanleiding voor het proces was dat de Staatsloterij destijds niet meldde dat ook niet-verkochte loten aan de trekking meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winstkansen kleiner dan de consument eerder dacht.
Uitspraak
De zaak tegen de Staatsloterij werd aangespannen door de stichting Loterijverlies.nl. Door de uitspraak heeft Loterijverlies.nl naar eigen zeggen een uitstekend uitgangspunt om voor haar ruim 100.000 deelnemers geld terug te vorderen. Ook iedereen die zich nog niet heeft gemeld bij de stichting, waar in de betreffende periode wel heeft meegespeeld, kan dit nog doen.
De Hoge Raad
Wel oordeelde de Hoge Raad dat de Staatsloterij niet elke maand de wettelijk voorgeschreven 60 procent van de inleg hoeft uit te keren, mits dat percentage op jaarbasis wordt gehaald. Loterijverlies.nl eiste ook dat de Staatsloterij het aantal loten per trekking beperkt. Dat is echter niet mogelijk omdat de wetgever sinds 1967 een onbeperkte lotenuitgifte mogelijk heeft gemaakt. Daartegen zijn de toezichthoudende instanties nooit opgetreden, zo oordeelde de Hoge Raad. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!