Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Staat moet zwangere zzp'ers compenseren'

03-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwanger_21.jpg
De Nederlandse staat moet vrouwelijke zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, compenseren. Circa 20.000 vrouwelijke ondernemers die toen zwanger waren, hebben met terugwerkende kracht recht op een zwangerschapsverlofuitkering.
Dat heeft het comité dat gaat over de naleving van het VN-Vrouwenverdrag (Cedaw) bepaald, zo meldt Proefprocessenfonds Clara Wichmann woensdag.
Regeling
Vóór 2004 en na 2008 was er een regeling voor vrouwelijke zzp'ers die een kind kregen. In de tussenliggende periode viel deze groep tussen wal en schip.
De Hoge Raad oordeelde in 2011 dat de Staat geen plicht had om betaald zwangerschapsverlof voor hen te regelen, aldus het fonds. Daarop is het proefprocessenfonds een individuele klachtenprocedure begonnen bij het Cedaw.
Uitkering
Artikel 11 van het Vrouwenverdrag geeft niet alleen werkneemsters maar ook zwangere zelfstandigen het recht op een uitkering tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof, aldus het fonds. ,,De Staat dient binnen 6 maanden schriftelijk aan het comité te rapporteren welke actie zij heeft ondernomen.'' Voorzitter Anniek de Ruijter van het fonds gaat ervan dat de Staat over de brug komt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!