Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sri Lanka erkent: Massale fraude adoptie kinderen naar Nederland jaren '80

20-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
baby-1178539_960_720
De Sri Lankaanse overheid geeft het bestaan van zogeheten ‘babyfarms’ in de jaren ‘80 toe. Op babyfarms werden vrouwen zwanger gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te kunnen voldoen. Naar aanleiding van bevindingen van Zembla start Sri Lanka een onderzoek naar de fraude rond adopties van duizenden kinderen die in de jaren ’80 vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn gehaald.

Adoptiedossiers

Afgelopen mei onthulde Zembla dat adoptiedossiers in de jaren ’80 massaal werden vervalst. De moeders die afstand deden van hun kind blijken niet echte, biologische moeders te zijn. Broers en zussen van de adoptiekinderen zijn verzwegen. Ook zijn reisdocumenten handmatig voorzien van nieuwe geboortedata.

Inventarisatie

Staatssecretaris Dijkhoff laat weten op dit moment te inventariseren ‘hoe destijds de rollen en verantwoordelijkheden waren verdeeld, hoe het toezicht destijds was geregeld en welke organisaties en personen hierbij in zijn algemeenheid betrokken zijn geweest.’ Zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!