Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spullen lenen en uitlenen via Peerby

26-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
359 keer bekeken
  •  
195x90_peerby.jpg
is een innovatief platform – app en website – waarmee je spullen kan lenen en uitlenen van en aan mensen in je buurt. Snel en veilig, want door middel van de laatste webontwikkelingen – cloud, GPS en push notificaties – en door het uit handen nemen van zaken als verzekeringen, overeenkomsten en betaalgaranties, helpt Peerby je om minder te consumeren. Waarom een boormachine of trap aanschaffen voor die paar dagen per jaar als je hem ook met meerdere mensen kan delen?
Wat is Peerby?
Daan Weddepohl, oprichter van Peerby, had een goede baan, een mooie auto en een mooi huis. Op een dag verloor hij niet alleen zijn baan, maar brandde zijn huis ook nog eens af. "Ik hechtte daarvoor heel erg aan spullen en het was natuurlijk verschrikkelijk om opeens letterlijk met lege handen te staan. Er kwam een ommekeer in zijn denken. Opeens zag hij de totale vrijheid van zijn situatie: "wat doet er ècht toe?", dacht hij. "Als ik iets wil dan is het mensen bij elkaar brengen!" Zo bedacht hij een ruilsysteem. Je hebt een hulpvraag en die wordt via de mail verspreid aan 100 mensen in je buurt en daarvan krijg je vijf goede reacties in je mailbox. Het gaat om delen van spullen en de sociale cohesie in je buurt. Peerby is dus eigenlijk 'een excuus is om bij mensen aan te bellen'!
Hoe werkt Peerby?
Het start met een zoekvraag. Stel je zoekt een boormachine. Als gebruiker vul je dit in op de website waarop Peerby via e-mail eerst bij tien directe buren en daarna bij gebruikers binnen je wijk rondvraagt of zij een boormachine voor je te leen hebben. Is er een match, dan leg je contact met je wijkgenoot en geeft hij/zij je een boormachine te leen.
'We lenen van alles'
"Eén van de dingen die ik altijd fascinerend heb gevonden is nadenken over netwerken. zowel over de relatie tussen mensen onderling als in technische zin. Hoe kun je communiceren met de mensen om je heen? Dan bedoel ik letterlijk mensen in je omgeving, niet vrienden of volgers op sociale media. Het leuke van Peerby is dat iemand jou onbaatzuchtig helpt. De mensen om ons heen zijn dus eigenlijk heel leuke mensen", aldus Weddepohl. Edwin Boiten is een enthousiaste gebruiker van Peerby. Hij vindt het fijn om minder spullen te bezitten. "Het loont de moeite om te lenen, te ruilen, te sharen en onze berging blijft leeg. We lenen van alles: van breekijzer tot avondjurk, van passeerzeef tot diskdrive."
Hier kan je een overzicht vinden met soortgelijke websites en links ernaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!