Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spray voor het ontdekken van huidkanker

18-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4115241.jpg
Huidkanker kan in een vroeger stadium worden opgespoord door een spray in combinatie met een computerprogramma. De methode is ontwikkeld door dermatoloog Martino Neumann van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Hij heeft zijn vinding woensdag presenteerd in het vaktijdschrift Lasers in Surgery and Medicine.
Huidkanker komt steeds vaker voor, vooral omdat mensen te lang in de zon zitten. Mensen met bijvoorbeeld een lichte huid lopen extra risico. Zo ook groepen als boeren, hoveniers, wegwerkers en bouwvakkers omdat ze veel in de buitenlucht verblijven.
De spray kan bij de hoogrisico groepen huidkanker aan het licht brengen voordat een arts het kan zien. Dat is belangrijk omdat de schade beter kan worden beperkt bij snel ingrijpen. Huidkanker is in de meeste gevallen goed te behandelen.
Een groep die opvallend veel risico loopt op huidkanker wordt gevormd door piloten, professioneel dan wel hobbymatig. Het glas van de cockpit laat veel uv-straling door. Piloten die de hele wereld overvliegen hebben zelfs 25 keer zoveel kans op huidkanker dan andere Nederlanders. Neumann noemt huidkanker bij piloten een beroepsziekte.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!