Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spotify moet songwriters meer gaan betalen

29-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spotify-930x520
Songwriters krijgen in de Verenigde Staten voortaan een groter deel van de opbrengst van hun gestreamde liedjes. Auteursrechtenorganisatie Copyright Royalty Board heeft dat bepaald. De uitspraak betekent een fikse tegenslag voor diensten als Spotify, Apple Music en Amazon Music Unlimited, die de makers van liedjes extra moeten gaan compenseren.
Nu krijgen songwriters nog 10,5 procent van de opbrengsten van de muziekstreamingsdiensten. Dat tarief wordt voor de komende vijf jaar vastgesteld op 15,1 procent.

NMPA blij met uitspraak

David Israelite van belangenorganisatie National Music Publishers’ Association (NMPA) is blij met de uitspraak. De muziekindustrie in de Verenigde Staten moet het tegenwoordig sterk hebben van de opbrengsten via streamingdiensten, die flink in de lift zitten. De NMPA vond dat songwriters hier veel te weinig van meeprofiteerden.
Voor Spotify betekent het besluit daarentegen een fikse tegenvaller. Het bedrijf klaagde eerder al dat het veel geld misliep door de hoge kosten van muziekrechten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!