Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Sporters niet bewust van risico's op oververhitting

28 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Hardlopen zon hitte warmte
De temperatuurrecords blijven sneuvelen. Ondanks de hitte zijn veel sporters zich amper bewust van risico's op oververhitting. Dat blijkt uit een peiling die het Rode Kruis liet uitvoeren onder meer dan 700 Nederlanders die minimaal eens per week sporten.
61 procent van de ondervraagden antwoord 'nee' op de vraag of ze weten hoe ze iemand die oververhit is geraakt kunnen helpen. Een kleine meerderheid zegt de signalen te herkennen. Ook denkt de meerderheid dat het bij henzelf nooit zo ver zal komen. 41 procent wist niet dat je door fysieke inspanning ook oververhit kunt raken als het helemaal niet zo warm is buiten.

Hitte-uitputting en hitteberoerte

"Oververhitting klinkt misschien niet ernstig, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstige situaties als hitte-uitputting en een hitteberoerte", zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd evenementenhulpverlening van het Rode Kruis.

Oververhitting voorkomen

Het Rode Kruis heeft diverse tips om oververhitting te voorkomen. Zo vertelt de hulporganisatie dat sporters er goed aan doen om een liter per uur te drinken, luchtige kleding te dragen en ook te denken aan eten, gezien het lichaam suikers en zout nodig heeft. 

Signalen vroeg herkennen

Gaat het toch mis? Dan is het volgens het Rode Kruis goed om signalen vroeg te herkennen. "Mogelijke signalen van oververhitting zijn bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen over je hele lichaam, hevige vermoeidheid en overtollig zweten. Het is raadzaam dan direct hulp te zoeken", waarschuwt de hulporganisatie. Raakt iemand buiten bewustzijn? In dat geval is het raadzaam om 112 te bellen en te proberen de onfortuinlijke sporter af te laten koelen. ANP

Meer over:

, , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!