Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sportbonden in actie tegen wangedrag ouders

19-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ouderssport.jpg
Sportclubs gaan proberen wangedrag van ouders langs de zijlijn aan te pakken. Elf sportbonden hebben daarvoor de handen ineengeslagen en bieden op 29 september demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid het manifest 'Samen voor Sportiviteit en Respect' aan. De coördinatie van het project ligt bij de hockeybond KNHB.
Verenigingen hebben problemen bij het aanpakken van ouders die zich niet weten te gedragen op en rond het veld, meestal omdat ze geen lid van de sportclub zijn. De achterliggende gedachte van het manifest is dat er een structureel beleid komt voor het (durven) aanspreken van en optreden tegen ongewenst gedrag van ouders op de sportvelden. ,,Bestuurders krijgen met het manifest de handvatten het probleem aan te pakken'', aldus Marijke Fleuren, adjunct-directeur van de KNHB.
Naast de KNHB werken ook de voetbal-, ijshockey-, zwem- (inclusief waterpolo), wieler-, honkbal-, rugby-, basketbal-, handbal- en de volleybalbond mee aan het project. ,,Het probleem is echter kleiner dan we denken. Het lijkt dat er veel meer wangedrag op en naast de sportvelden is dan op andere terreinen. Dat is niet zo, maar bij sport wordt het wel uitvergroot'', zegt Fleuren.
Volgens Fleuren kan goed overleg tussen coaches en ouders voor het seizoen al veel problemen wegnemen. Lukt dat niet dan zijn er ook sancties mogelijk, zoals het weren van ouders van een sportveld. ,,Sancties zijn echter het sluitstuk. Zover moet het niet eens komen. Het is normaal dat coaches en ouders voor het seizoen bij elkaar gaan zitten en dat de coach aangeeft dat hij er is voor de begeleiding en dat ouders weten hoe belangrijk het is dat ze hun kinderen positief steunen'', aldus Fleuren.
,,Bij eventueel wangedrag moeten bestuurders durven de ouders daarop aan te spreken. We stellen in het manifest de bestuurder centraal. Zij moeten het voorbeeld geven, huisregels ter preventie opstellen en afspraken durven nakomen.'' Over een jaar moeten de eerste resultaten van de aanpak bekend zijn. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!