Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Spoorbodem niet berekend op vollere treinen'

3 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
trein 1127
Uit onderzoek blijkt dat zo'n tachtig procent van de Nederlandse spoorfundering nog uit het 'stoomtijdperk' dateert en dus niet geschikt is voor de verwachte toename van treinverkeer richting 2030.

Intensievere treinverkeer

Verzakkingen worden volgens Rolf Dollevoet van de TU Delft door het intensievere treinverkeer een steeds groter probleem, meldt de Telegraaf.

Miljarden aan extra investeringen nodig

Dollevoet stelt dat er miljarden aan extra investeringen nodig zijn om het spoor geschikt te maken. "Meer en snellere treinen zijn absoluut noodzakelijk, maar het huidige spoor in ons land is daar niet op berekend", zegt hij.


Enorme groei van treinreizigers

Spoorbeheerder ProRail bevestigt de toenemende problemen om de enorme groei van treinreizigers op te kunnen vangen. Het bedrijf geeft aan de knelpunten in kaart te brengen, om daarna concrete maatregelen te nemen.

Slappe ondergrond

Meer dan de helft van de Nederlandse spoorbodem bestaat uit 'slappe ondergrond' zoals klei en veen. Door de steeds zwaardere belasting van het drukke treinverkeer verzakt de grond veel sneller dan verwacht.
Bron: Telegraaf

Meer over:

prorail, ns, trein, spoor

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar