Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Spoedwet om burgers via telefoon te volgen moet van tafel'

3 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
telefoon 1127 (2)
De huidige plannen van het kabinet om burgers via hun telefoon te volgen in strijd tegen het coronavirus vormen een te groot privacyrisico. Dat zegt voorzitter Aleid Wolfsen van Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tegen NRC. 
Iedere burger met een mobiele telefoon loopt volgens Wolfsen een groot privacyrisico door de nieuwe spoedwet die nu bij de Tweede Kamer ligt. Wolfsen meent dat de overheid voorlopig onvoldoende garandeert dat de gegevens die worden verzameld anoniem blijven. De noodzaak om deze hypergevoelige data te vergaren is onduidelijk en er zijn onvoldoende waarborgen dat de informatie goed wordt beveiligd, aldus Wolfsen.

Locatiegegevens van telefoons opvragen

Volgens de kabinetsplannen gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij alle telecomproviders locatiegegevens van mobiele telefoons verzamelen. Het CBS bewerkt deze gegevens om tellingen van mobiele telefoons aan te kunnen leveren bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat hoopt daarmee nieuwe uitbraken van het coronavirus te kunnen indammen.
Eerder werd er in een persbericht van het ministerie van Economische Zaken het voorbeeld gegeven van een zaterdagmiddag waarop veel mensen uit Rijswijk in Delft zijn geweest. Zo stond er: Als er in een van die twee gemeenten nieuwe besmettingen worden gevonden, kan het RIVM de lokale GGD infomeren dat dat ook in de andere gemeente zo zou kunnen zijn.

Noodzaak niet geformuleerd

Volgens Wolfsen is dat veel te vaag om zo'n ingrijpende maatregel te vervaardigen. Europese wetgeving vereist dat dit soort data alleen mogen worden vergaard als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld om een pandemie een halt toe te roepen, zegt Wolfsen. Die noodzaak heeft het kabinet volgens haar nog onvoldoende aangetoond. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!