Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Spoedeisende hulp kan drukte niet meer aan'

23-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis 930x520
Patiënten worden steeds vaker geweigerd op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen omdat het te druk is. De drukte komt vooral door ouderen voor wie verpleging en verzorging aan huis niet goed geregeld is. Daardoor komen ze sneller in het ziekenhuis terecht, schrijven afdelingen van spoedeisende hulp in Noord-Holland en Flevoland in een brandbrief aan Minister Edith Schippers (Volksgezondheid).
Het aantal keren dat patiënten geweigerd moesten worden in Noord‐Holland en Flevoland is sinds 2013 verdubbeld, met als uitschieter het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen ging het alleen al in de regio Amsterdam om zeshonderd gevallen. ,,Het komt zelfs voor dat alle ziekenhuizen in Amsterdam tegelijkertijd een stop voor de spoedeisende hulp of eerste harthulp afkondigen'', schrijven de hulpafdelingen. Gemiddeld worden er in de hoofdstad per dag acht van deze stops afgekondigd. ,,Zo’n stop kan een paar minuten duren, maar ook een paar uur.''
Een van de oorzaken van de drukte bij ziekenhuizen is dat gemeenten ,,veel te weinig'' thuiszorg hebben ingekocht. ,,Hierdoor kan niet vroegtijdig eenvoudige medische hulp of verpleging worden geboden, waardoor de hulpvraag snel escaleert in een spoedzorgvraag en onvermijdelijk ziekenhuisbezoek'', stellen de afdelingen.
Door het kabinetsbeleid sluit bijna de helft van de verzorgingshuizen hun deur. Daarmee gaat de regering ,,voorbij aan het feit'' dat de bewoners van deze huizen daar zitten omdat ze hulpbehoevend zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Anvangils
Anvangils23 mei 2016 - 23:01

Daar moet zeker verandering in komen en met spoed.

chronisch zieke
chronisch zieke23 mei 2016 - 14:24

Maar daar hebben ze weer niet over nagedacht! Men kan omvormen, wat men wil, maar zodra dat in handen komt van mensen, die het denken beter te weten, zullen we nog voor financiële 'verrassingen' komen te staan, denk ik.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!