Kassa

Spoedeisende hulp druk door carnaval

15-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
arts_01.jpg
De afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen in het zuiden van het land hebben het druk door carnavalsvierders, die gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden. De kou op zich zorgt niet voor veel extra problemen, al is een enkele feestvierder een beetje onderkoeld. De gladheid als gevolg van sneeuw en opvriezing speelt de stappers meer parten.
Door alcohol staan mensen minder vast op de benen, maar als ze vallen gaat dat ook soepeler dan bij 'nuchtere' mensen, aldus een woordvoerder van het academisch ziekenhuis Maastricht. De spoedeisende hulp van het azM vormt een uitzondering, vergeleken met collega's in Roermond, Bergen op Zoom en Breda. Het was hier de afgelopen dagen 'uitermate rustig'.
Volgens de woordvoerder kan dat komen doordat het ziekenhuis een eind uit het centrum van Maastricht ligt en er op het Vrijthof een Rode Kruispost staat, waar lichtgewonden terecht kunnen voor eerste hulp. Bovendien behandelt de huisartsenpost in het azM de meeste zieken en gewonden.
De spoedeisende hulp van het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft het op carnavalszaterdag tweemaal zo druk gehad als op een normale zaterdag. Meestal bezoeken tussen de vijftien en de twintig mensen de post, nu waren dat er bijna veertig. Het gaat daarbij onder meer om botbreuken, verzwikkingen en snijwonden. Een aantal mensen raakte gewond door vechtpartijtjes.
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond zag eenzelfde beeld. De woordvoerster spreekt van 'ruis' in de verzorging van de gewonden en zieken. ,,Het was wel druk, maar het was vooral onrustig. Er eerste een andere sfeer dan normaal doordat veel mensen 'goed geladen' zijn door alcohol. Dat bemoeilijkt de communicatie en kan leiden tot agressie. Af en toe moest de beveiliging erbij komen. Al met al was het een zware dag.''
Carnaval zorgt ook voor een ander publiek. Normaal komt een zieke of gewonde meestal met een begeleider naar de spoedeisende hulp, nu zijn dat vaak hele groepen die weer snel terug willen naar de kroeg. ,,Als het om een oppervlakkige wond gaat, zeggen sommigen dat ze de volgende dag wel terugkomen'', aldus de woordvoerster in Roermond.
De spoedeisende hulp van het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom had het 'iets drukker dan normaal' met gewonden als gevolg van vechtpartijtjes en gladheid en mensen die onwel waren geworden door alcohol of drugs. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!