Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spitsmijden op A15 met mobieltje

03-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4107300.jpg
De stadsregio Rotterdam begint in oktober een proef om de dichtslibbende A15 richting het havengebied te ontlasten. Ruim vijfhonderd automobilisten krijgen 5 euro voor elke keer dat ze de spits mijden. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten.
Via een mobieltje met een GPS-systeem wordt bijgehouden of ze hun auto laten staan, later van huis vertrekken of kiezen voor bijvoorbeeld de fiets of het openbaar vervoer. Ook op de A12 wordt geëxperimenteerd met het zogenoemde Spitsmijden. Volgens de zegsman van de stadsregio gaat de proef op de A15 een stapje verder omdat ook wordt geregistreerd of deelnemers uitwijken naar 'verboden' parallelwegen. De proef duurt drie jaar.
Met het mobieltje kunnen de deelnemers tijdens het ontbijt aan de keukentafel ook allerlei filenieuws tot zich nemen en hun keuzes daarop afstemmen. Ook kunnen ze via de elektronische gadget op een website andere deelnemers ontmoeten en bijvoorbeeld afspreken om te carpoolen.
De A15 is de belangrijkste verkeersader richting de Rotterdamse haven. Volgens de woordvoerder van de stadsregio vormen de vijfhonderd deelnemers circa 5 procent van het totaal aantal weggebruikers dat in de spits richting de haven gaat. Het doel is om met verschillende maatregelen uiteindelijk 20 procent minder voertuigen in de spits te hebben.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!