Spitsmijden in Amsterdam kan doorgaan
18-03-2010
• leestijd 2 minuten
De proef in de regio Amsterdam, waarin automobilisten geld kunnen verdienen als ze de spits mijden, kan doorgaan. Dat heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
De proef moet dit voorjaar beginnen. De Kamer wilde Eurlings na de val van het kabinet aan de tand voelen over de kwestie, omdat na die val het onderwerp kilometerheffing controversieel is verklaard. De demissioniare regering zal op het gebied van spitsbeprijzing dus geen stappen zetten. Spitsmijden kan wel, aldus de CDA-bewindsman. ,,De verplichtingen met de verschillende partijen over deze proef zijn we al juridisch bindend aangegaan'', legde hij de parlementariërs uit.
De proef houdt in dat deelnemers per maand een budget krijgen toegewezen. Per gereden kilometer wordt er een bedrag van dat budget afgetrokken, vooral als ze in de spits rijden. Uiteindelijk kan de automobilist geld verdienen als hij de spits mijdt. Maar als hij wel veel op de drukste tijden op de weg vertoeft en daarmee boven het verkregen bedrag uitkomt, moet hij uit eigen zak bijbetalen.
Kamerlid Ernst Cramer van de ChristenUnie vindt dat door het bevriezen van de landelijke plannen voor kilometerheffing ook de Amsterdamse proef niet door moet gaan. ,,Spitsmijden moet het begin zijn van spitsheffing. Mensen kunnen er geld mee verdienen. Die deelnemers moet je niet te veel verwennen. Bij het ingaan van de proef moet er perspectief zijn op spitsheffen. Dat is er nu niet en daarom moeten we stoppen met die Amsterdamse proef.''
Eurlings is het niet met hem eens, omdat het eerder aangenomen beleid betreft. De proef kost in totaal 28 miljoen euro, maar ook lokale overheden en het bedrijfsleven betalen mee. Met hen zijn verplichtingen aangegaan en ook in het kader van een betrouwbare (landelijke) overheid wil de CDA-minister die verplichtingen nakomen. ANP