Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spies past financiele regels corporaties aan

05-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis2_19.jpg
Woningcorporaties die naar een bank gaan voor derivaten, verzekeringen tegen renteschommelingen, mogen dat vanaf 1 oktober alleen nog maar doen als die bank bereid is de corporatie als 'niet professionele belegger' te beschouwen. De bank heeft dan een grotere zorgplicht voor de klant.
Vestia
Dat maakt minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken woensdag bekend. De maatregelen volgen op het drama met woningcorporatie Vestia, die door riskant werken met derivaten zwaar in de problemen kwam.
Twee soorten derivaten
Ook mogen de corporaties nog maar twee soorten derivaten afsluiten, de 'payer swaps' en 'rentecaps'. Alle andere derivaten zijn niet meer geoorloofd. De geoorloofde derivaten mogen ook alleen maar worden afgesloten als de corporatie al genoeg in kas heeft om bepaalde schommelingen op te vangen.
Behoud van eigen varianten
Corporaties kunnen varianten die ze al hebben, wel houden. Maar die varianten mogen dan weer geen clausules hebben die het toezicht belemmeren.
Geen speculatie
Er mag ook niet meer worden gespeculeerd met de contracten: ze mogen niet worden doorverkocht en evenmin worden afgesloten op een dalende rente. Ze mogen echt alleen maar gelden als verzekering tegen rentestijgingen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!