Kassa

'Specialist en ziekenhuis wantrouwen elkaar'

26-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_gang_groot_08.jpg
Medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders zouden samen moeten werken, maar in de praktijk zien ze elkaar geregeld als vijand in plaats van als vriend. Inhoudelijk zijn ze het zelden eens. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde enquête van de vakbladen Zorgvisie en Medisch Contact onder 266 medisch specialisten en 23 ziekenhuisbestuurders.
Wantrouwend
Bijna een op de drie medisch specialisten (30 procent) gaf aan erg wantrouwend te staan tegenover de raad van bestuur. Bijna vier op de tien specialisten vinden dat ze als professional niets in te brengen hebben. Het bestuur vindt dat het zijn taak is om de zorg te beoordelen en een op de tien specialisten is het daar mee eens. Een derde vindt dat het collectief medische staf hierover gaat en een kwart is van mening dat de wetenschappelijke verenigingen het laatste woord hebben.
Enquête
Uit de enquête blijkt dat alle bestuurders inzicht verlangen in de resultaten van medische behandelingen. Slechts 15 procent van de specialisten geeft daar regelmatig gehoor aan.
Grote veranderingen
De ziekenhuiswereld staat aan de vooravond van grote veranderingen. Ziekenhuizen moeten bijvoorbeeld sommige disciplines overboord gooien en zich in bepaalde behandelingen specialiseren. Volgens hoofdredacteur Eric Bassant geeft de uitslag van de enquête te denken. Hij sluit niet uit dat er nog meer conflicten zullen ontstaan als de druk toeneemt op de instellingen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!