Kassa

Speciale therapie voor oogziekte in basispakket

  •  
28-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
oog 1127
Patiënten met een zeldzame oogziekte die wordt veroorzaakt door een erfelijke netvliesaandoening, kunnen daar vanaf 2021 via de verzekering voor behandeld worden met gentherapie. Minister Tamara van Ark van Medische Zorg heeft besloten dat deze kostbare behandeling wordt opgenomen in het basispakket en dus wordt vergoed.
Het Oogziekenhuis in Rotterdam, het AmsterdamUMC en het Radboudumc in Nijmegen mogen de behandeling gaan uitvoeren, laat het Nijmeegse ziekenhuis maandag weten.

Beter gezichtsvermogen

De oogziekte ontstaat door een verandering in het RPE65-gen. Mensen met deze genetische afwijking worden zeer slechtziend geboren en zijn meestal voor hun veertigste levensjaar helemaal blind. Met gentherapie wordt een gezond gen via een onschuldig virus in het lichaam gebracht. Het gezonde gen neemt de taak van het defecte gen over. De therapie is eenmalig. Het gezichtsvermogen van patiënten wordt volgens het Radboudumc niet normaal, maar wel veel beter.
De behandeling kost enkele tonnen per patiënt. Het heeft daarom lang geduurd voor er overeenstemming was over vergoeding van de therapie. Volgens het Radboudumc is de behandeling van de oogziekte de eerste gentherapie in Nederland die wordt vergoed. Er zijn nog veel meer ziekten waarbij defecte genen een rol spelen. De verwachting is daarom dat meer gentherapieën in het basispakket opgenomen worden. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Grg
Grg21 apr. 2021 - 21:04

Mijn linkeroog is al heel lang blind, waarschijnlijk al sinds mijn geboorte. Vanwege netvlies beschadiging. Het is ooit onderzocht het Erasmus oogziekenhuis Rottetdam, maar er was niets aan te doen destijds. Zou dat nu wel kunnen? Vooral omdat mijn rechteroog ook slechter wordt door staar. Ik nen erg benieuwd naar uw mening. G.r. Gobes Friese vlaak 31 1132mp volendam 0683409271 Verz. Zilverenkruis Mijn grootvader was ook blind.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!