Speciale postzegel voor troonswissel
29-01-2013
• leestijd 2 minuten
Postbedrijf PostNL komt met een speciale postzegel naar aanleiding van de troonswisseling. Daar zullen zowel Beatrix als Willem-Alexander op staan, zo gaf een woordvoerder van het bedrijf maandag aan.
Tussenzegel
Na de speciale zegel volgt een zogenoemde tussenzegel, en daarna pas een definitieve postzegel met de beeltenis van de nieuwe koning. ,,We hebben al voorbereidingen getroffen, maar de definitieve keuze wordt in overleg met het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst gemaakt''. De speciale zegel wordt over enkele weken gelanceerd, de tussen- en definitieve zegel is na de troonswisseling ,,een kwestie van maanden''.
De postzegels in euro's met de beeltenis van Beatrix blijven overigens geldig. De guldenzegels worden uitgefaseerd.
Nieuwe euromunten
Het is onduidelijk wanneer de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) nieuwe euromunten lanceert. Zij wijzen er op hun aangepaste website op dat er tijdens de troonswisseling in 1948 (Wilhelmina/Juliana) een speciale penning verscheen met de beeltenissen van zowel Koningin Wilhelmina als Juliana. Pas in 1950 verschenen de nieuwe officiële betaalmunten met de beeltenis van Juliana.
'Dubbele koppen'
Bij het aftreden van Koningin Juliana in 1980 verschenen er guldens en rijksdaalders met de beide portretten van Koningin Juliana en Beatrix. Deze zogenoemde ‘dubbele koppen’ waren officiële betaalmiddelen en werden uitgegeven ter overbrugging van de periode voor het verschijnen van de nieuwe guldenmunten met het portret van Koningin Beatrix. De eerste officiële ‘Beatrix-munten’ verschenen in 1982, twee jaar na het aftreden van Juliana. De Munt was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar.
Op de website van de KNM zijn onder meer een abdicatieset, ter herinnering aan 33 jaar staatshoofd Beatrix en een Willemspenning als ,,eerbetoon aan de aanstaande Koning en zijn voorgangers'' te bestellen.
Nationale bevoegdheid
De euromunten vallen overigens, in tegenstelling tot de eurobankbiljetten, onder de zogenoemde nationale bevoegdheid en niet onder de bevoegdheid van de Europese Centrale Bank (ECB). Als een land van het eurogebied van plan is om een munt met een nieuw ontwerp uit te geven dan moeten de Europese Commissie en de andere EU-lidstaten daarvan vooraf in kennis worden gesteld. De Commissie controleert of het nieuwe ontwerp voldoet aan de richtlijnen. ANP