Kassa

Speciale coronahulplijnen vaak gebeld

03-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bellen 1127
Speciale telefoonlijnen die enkele instanties in de huidige coronatijd hebben geopend, worden veel gebeld. Zo is de telefoonlijn die ouderenbond ANBO 11 maart opende, is al door ruim 4000 mensen gebeld. De Rode Kruis Hulplijn is sinds de start al meer dan 15.000 keer gebeld en ook bij de Luisterlijn is het erg druk. Bellers zijn op zoek naar feitelijke en praktische informatie. De laatste week bellen er ook massaal ouderen die eenzaam zijn.
"We merken dat de meeste mensen die bellen een praktische vraag hebben, zoals over het doen van boodschappen of het houden van afstand", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. Daarnaast bellen veel mensen met een medische vraag en een groot gedeelte belt omdat zij in deze tijd van quarantaine alleen zijn.

Luisterend oor

Die ervaring heeft ook de ANBO. "Veel mensen die al niet zo’n groot sociaal netwerk hadden, zijn door de coronamaatregelen nog meer op zichzelf aangewezen. We zijn blij dat we die mensen een luisterend oor kunnen bieden", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. De bond biedt elke dag allerlei activiteiten aan via Facebook, zoals stoelyoga, kooktips en hersengymnastiek.
De medewerkers van de Luisterlijn krijgen (via telefoon en chat) ook veel bezorgde en angstige mensen binnen. Vorige maand startte Omroep MAX samen met de Luisterlijn een grote campagne om ouderen die zich vanwege het coronavirus zorgen maken te wijzen op het bestaan van deze Luisterlijn.

Speciale telefoonnummers:

Ouderenbond ANBO: 0348 - 46 66 66 (gratis)
Rode Kruis Hulplijn: 070 - 44 55 888
De Luisterlijn in samenwerking met Omroep Max: 0900 - 0767
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!