Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sparen levert niets meer op door belasting en inflatie

13-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_geld4_04.jpg
Nederlanders zijn enorme spaarders. Ruim €300 miljard hebben wij in Nederland op onze spaarrekening staan. Helaas levert dat steeds minder op door een dalende spaarrente.
Daling
Al jaren zakt de spaarrente. Kregen we eind 2008 / begin 2009 nog ruim 5% rente over ons spaargeld, daarna startte de vrije val. Momenteel is de rente op een doorsnee spaarrekening zonder beperkingen rond de 1%. In 2008 kreeg je over 2008 nog zo'n €2000 rente per jaar, nu is dat nog maar €400. Een verschil van maar liefst €1600. Als je een slimme spaarder bent, ga je op zoek naar een bank die een hogere rente biedt. De hoogste rente op een spaarrekening vind je op dit moment bij Knab, 1,75%. Let wel, boven de €50.000 zijn hier kosten aan verbonden. De meeste Nederlandse spaarders hebben hun geld echter bij een van de grote banken staan. De hoogste rente die deze banken op hun spaarrekeningen bieden is echter een stuk lager. Bij de ABN AMRO en Rabobank is dat 1,1% en bij de ING krijg je 1,15% rente over jouw spaargeld. Bekijk hier het complete overzicht.
Vermogensrendementsheffing
Heb je veel spaargeld dan is er nog meer slecht nieuws. Door de vermogensrendementsheffing die je over jouw spaargeld moet betalen aan de Belastingdienst, lever je een bepaald deel van je spaargeld in. Daarbij geldt wel een heffingsvrije grens: deze ligt op €21.139 euro. Voor fiscaal partners is dit het dubbele: €42.278. Hierboven betaal je 1,2% rendementsheffing aan de Belastingdienst. Daarmee blijft er nog minder over van jouw gespaarde rente.
Inflatie
We zijn er nog niet. De inflatie drukt ook op jouw gespaarde geld. De inflatie heeft invloed op de waarde van je geld. Alhoewel de inflatie momenteel niet hoog is, rond de 1%, zorgt dit er toch voor dat jouw geld in waarde afneemt. Zodoende is er uiteindelijk sprake van een negatief rendement. De lage rente, de vermogensrendementsheffing en de inflatie zorgen ervoor dat het vermogen op jouw rekening inteert.
Bond voor Belastingbetalers
De vermogensrendementsheffing van 1,2% is een doorn in het oog van de Bond voor Belastingbetalers. Deze bond vindt dat we te veel belasting betalen voor ons spaargeld en is eerder dit jaar een proefproces begonnen om de vermogensrendementsheffing te laten toetsen door de rechter. Op hun site  vind je een formulier waarmee je je kan aanmelden aanmelden. Meer informatie is te vinden op de website van de Belastingdienst. Voor een actueel overzicht van alle spaarrentes klik je hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!