Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Sparen levert niets meer op'

8 nov 2012
  •  
leestijd 1 minuten
5euros_03.jpg
Spaarrekeningen kosten de spaarder alleen nog maar geld, blijkt uit een inventarisatie van Spaarrente.nl. De inflatie steeg tot 2,9 procent in oktober, terwijl de maximale rente op een vrij opneembare spaarrekening op dit moment nog maar 2,55 procent bedraagt.
Inleveren
"Met een spaarrekening lever je nu dus eigenlijk elke maand minimaal 0,35 procent in op je spaargeld", zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. Inflatie betekent geldontwaarding. Je geld wordt dus eigenlijk minder waard door inflatie. Is de inflatie hoger dan de spaarrente die je ontvangt, dan wordt het spaargeld minder waard. 
Verlies tot wel 1,5 procent
De hoogste variabele spaarrente op dit moment staat op 2,55 procent. Met deze rente lever je dus 0,35 procent in op je spaargeld. Bij sommige spaarrekeningen met een lagere rente loopt het verlies zelfs op tot ruim 1,5 procent.
Alternatief
Een beter alternatief voor spaarrekeningen met lage rentes zijn, volgens Bulthuis, klimspaarproducten. Dit zijn spaarrekeningen waarbij de rente ieder spaarjaar stijgt, maar je wel tussentijds over je geld kan beschikken. "Als de rentes dan weer gaan stijgen, kun je je spaargeld altijd nog verhuizen naar een spaarproduct met een beter rente", aldus Bulthuis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar