Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sparen kost door inflatie steeds meer geld

04-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3672 keer bekeken
  •  
sparen spaargeld spaarpot 1127

Wie eind 2010 begon met sparen, heeft nu per 100 euro qua waarde gemiddeld iets minder dan 84 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. "In juli was de inflatie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 10,3 procent. Zelfs met de hoogste rente op een spaarrekening, die nu 0,65 procent is, kun je dit bij lange na niet terugverdienen, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl

Zeker nu ook de spaarrente op een erg laag niveau zit leveren spaarders flink in. "Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zoveel, maar op een bedrag van 1000 euro heb je het al over ruim 160 euro die je hebt ingeleverd", zegt Bulthuis.

Inflatie hoger dan spaarrente

Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat spaarders al vijf jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden. Inflatie is trouwens niet de enige bedreiging voor spaarders. Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld.

Stoppen met sparen dan maar?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.”

Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je spaargeld vastzetten op een deposito. De hoogste rente op een spaardeposito is op dit moment 2,30 procent voor 5 jaar vast. En als je je spaargeld 2 jaar vast zet, kun je al een rente van 2 procent krijgen. "Dat is nog steeds niet voldoende om de inflatie volledig te compenseren, maar het is al een stuk meer dan op een spaarrekening", zegt Bulthuis.

Bron: Geld.nl/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!