Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spaartaks op werkelijk rendement blijkt lastig

15-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
spaargeld sparen geldkist 930 520
Het blijkt lastig om belasting te heffen op bijvoorbeeld spaar- of beleggingstegoeden op basis van het daadwerkelijk behaalde rendement. Het zadelt spaarders en beleggers op met veel papierwerk en kan daarnaast belastingontwijking in de hand werken. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer.
In het regeerakkoord was afgesproken dat het kabinet een aanpassing van de zogeheten vermogensrendementsheffing zou gaan uitwerken. Nu wordt nog belasting geheven op basis van een vast rendement, maar met name spaarders komen daar door de zeer lage marktrente al jaren niet meer aan.

Veranderingen in brengen

Het kabinet wil daar verandering in brengen maar had vooraf wel aangegeven dat een nieuw stelsel niet ten koste mag gaan van onder meer de eenvoud en reikwijdte van de spaartaks. Snel moet nu concluderen dat een heffing op basis van het werkelijk rendement niet haalbaar is zonder op die punten concessies te doen.

Mogelijke verbeteringen

De staatssecretaris betrekt de spaartaks daarom in een serie onderzoeken naar mogelijke verbeteringen van het belastingstelsel, waarvan de uitkomsten volgend jaar worden verwacht. Dat betekent dat er tijdens deze kabinetsperiode geen knoop meer over wordt doorgehakt.
Snel laat wel nog voor Prinsjesdag uitzoeken of het mogelijk is mensen met vooral of uitsluitend spaargeld tegemoet te komen. Daarvoor moeten dan wel wat 'ontsnappingsroutes' worden afgesloten. Zo zouden mensen hun vermogen vlak voor de peildatum voor de fiscus tijdelijk op een spaarrekening kunnen zetten, terwijl zij de rest van het jaar beleggen tegen een veel hoger rendement. ANP

Meer over:

rendement, spaartaks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!