Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spaarrente blijft laag, ondanks renteverhoging ECB

22-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2115 keer bekeken
  •  
Spaargeld spaarvarken spaarpot sparen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het eerst sinds 2011 de rente verhoogd, met 0.5 procent. Wie geld heeft staan op een spaarrekening, hoeft zich echter nog niet rijk te rekenen.

Het gaat "waarschijnlijk een hele tijd duren" voordat we weer spaarrentes zien van bijvoorbeeld 3 of 4 procent, waarschuwt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Negatieve rente afgeschaft

Toch lopen de rentes op spaarrekeningen momenteel wel iets op, merkt Geld.nl. Voor vermogende klanten met meer dan 100.000 euro op de rekening gold bij veel banken de laatste tijd een negatieve spaarrente. Daar lijken de banken nu van af te willen. ING schaft de negatieve rente per 1 oktober helemaal af en bij ABN AMRO en Rabobank wordt de rente die vermogende spaarders aan de bank moeten betalen binnenkort als het goed is beperkt.

Economische ontwikkeling bepaalt koers rente

Meer dan tien jaar geleden kwamen rentepercentages van 4 procent nog wel voor, maar jaren met extreem lage rentes bij de ECB hebben het beeld op de markt compleet veranderd.

Nu zet de ECB eindelijk een eerste stap door het renteniveau wat op te tillen. Het is alleen nog heel onzeker hoeveel de tarieven bij de centrale bank hierna verder omhoog kunnen. Dat laagste hangt erg af van de ontwikkeling van de economie, zegt Bulthuis.

Klant voorlopig niet verleid met hoge rente

En dan is het nog maar de vraag in hoeverre de Nederlandse banken de hogere rentes van de ECB doorberekenen in hun spaarrentes. Dat komt omdat banken hier al veel spaargeld bij elkaar verzameld hebben. Zeker de grootste spelers op de markt zullen volgens Bulthuis weinig reden zien om via hogere spaarrentes weer mensen te verleiden massaal geld bij de bank te stallen.

Bulthuis wijst ook op een recente studie van het Centraal Planbureau (CPB). Daarin staat dat structurele factoren zoals de stijgende levensverwachting en een lagere productiviteitsgroei ervoor zorgen dat de rente op de middellange tot lange termijn laag blijft. Er zijn ook economen die eerder gezegd hebben dat de hoge rentes van vroeger vanwege demografische veranderingen niet snel meer terugkomen.

Bron: Geld.nl / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!