Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spaarloon vandaag vrijgegeven

15-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_23.jpg
Vandaag kunnen twee miljoen Nederlanders beschikken over hun spaarloon. Ruim 4 miljard euro komt in een klap vrij.
Dit is het gevolg van een kabinetsbesluit in juli om het spaarloon over de jaren 2006-2009 vrij te geven. Opname is niet verplicht. Het geld kan worden opgenomen en uitgegeven, op een andere spaarrekening worden gezet of op de geblokkeerde rekening blijven staan. Daar blijft de rekeninghouder profiteren van de fiscale voordelen.
Het vrijgeven van het spaarloon moet een 'boost' geven aan de detailhandel en aan de voorzichtige opleving van de Nederlandse economie. Volgens demissionair minister Jan Kees de Jager is de Nederlandse bankensector inmiddels weer stabiel genoeg om verschuivingen van honderden miljoenen euro's aan te kunnen en 15 september is vlak voor het 'cadeauseizoen' aan het eind van het jaar, wanneer mensen graag meer geld uitgeven.
Of het vrijgeven van het spaarloon zal leiden tot meer consumptie is de vraag. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) denkt van niet. ,,Eerdere ervaringen geven aan dat de meeste deelnemers het vrijgevallen geld op de spaarloonrekening laten staan of op een andere spaarrekening zetten'', aldus een woordvoerder.
Mensen die ervoor kiezen om het vrijgekomen bedrag op een spaarrekening te zetten, moeten er rekening mee houden dat zij vermogensbelasting moeten betalen boven het vrijgestelde eigen vermogen. Het tegoed op de spaarloonrekening werd niet aangemerkt als onderdeel van het eigen vermogen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!