Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Spaarloon vanaf half september vrij

09-07-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
euro_16.jpg
Het kabinet geeft het spaarloon vanaf half september vrij. Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.
Jan Kees de Jager
Het betreft spaarloontegoeden die zijn opgebouwd tussen 2006 en 2009 door ongeveer 2 miljoen mensen. In totaal gaat het om ruim 4 miljard euro. Spaarders krijgen nog bericht over wat ze moeten doen om over het geld te kunnen beschikken. Opname van het spaarloon is niet verplicht. ,,Wonderen moet je er niet van verwachten, maar het is een positief signaal dat het gebeurt en het gaat toch wel om een behoorlijke som geld'', aldus De Jager na de ministerraad. Hij verwacht dat ongeveer 15 procent van het totale spaarloon (600 miljoen euro) onmiddellijk zal worden uitgegeven. Andere mensen zullen besluiten het geld te laten staan of het elders op een (spaar)rekening te zetten om het later te kunnen besteden. ,,Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje in de rug voor het prille herstel van onze economie'', aldus De Jager. Met de maatregel komt De Jager tegemoet aan een nadrukkelijke wens vanuit de Tweede Kamer. Deze had de minister hierom vorige week gevraagd in een debat. De PVV pleitte de afgelopen jaren al voor het vrijgeven van het spaarloon; de VVD doet dat sinds anderhalve maand. De rest van de Kamer sloot zich er vorige week bij aan. De datum waarop het spaarloon vrijkomt, 15 september, is bepaald in overleg met de banken, die enige aanlooptijd nodig hebben voor de omvangrijke operatie. Half september is volgens De Jager een mooi moment, zo voor het 'cadeauseizoen' van oktober tot december. Eind 2008 werd er ook gepleit voor het deblokkeren van het spaarloon, maar toen bevond de internationale kredietcrisis zich op een hoogtepunt en vond het kabinet de bankensector nog te weinig stabiel. ,,Nu is de situatie veel stabieler geworden en ook daarom is dit een beter tijdstip'', aldus De Jager.
SNS Reaal
Financieel concern SNS Reaal verwacht niet dat er veel spaargeld zal wegstromen als het spaarloon later dit jaar wordt vrijgegeven. Dit zei een woordvoerder van het concern vrijdag in reactie op de beslissing van het kabinet. "Het is al twee keer eerder vrijgegeven en de ervaring is dat mensen het geld op een andere spaarrekening zetten", aldus de woordvoerder. SNS denkt niet dat veel van de tegoeden zullen worden aangewend voor extra bestedingen. De politiek hoopt juist dat de stap de consumptie wel zal aanjagen. "Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje", aldus demissionair minister van Financiën De Jager.
Tevreden Kamer
In de Tweede Kamer wordt tevreden gereageerd op het besluit van het kabinet om het spaarloon vrij te geven. "Blij dat het kabinet dit op het nippertje uitvoert", zegt VVD-Kamerlid Frans Weekers wiens motie om het spaarloon vrij te geven vorige week de steun van de hele Kamer kreeg. Ook Ronald Plasterk (PvdA) is dik tevreden. "Heel verstandig. Als maar 20 procent van de 4 miljard aan spaarloon wordt besteed, is dat een behoorlijke koopkrachtimpuls zonder dat het een gat in de rijksbegroting slaat." Ook CDA-Kamerlid Elly Blanksma heeft positieve verwachtingen. "Het is niet zo dat we denken dat mensen nu en masse hun geld gaan spenderen, maar het geeft wel meer mogelijkheden en vrijheden om geld te besteden."
Geen effect economische groei
Het vrijgeven van het spaarloon zal weinig effect hebben op de groei van de Nederlandse economie. Dat zei hoofdeconoom Charles Kalshoven van het economisch bureau van ING vrijdag. "Geld is het probleem niet, het probleem is dat mensen het niet willen uitgeven." Kalshoven wees op de recordbedragen die Nederlanders in de afgelopen tijd op hun spaarrekeningen hebben gestort. "Dat bedrag groeit nog altijd gestaag. Mensen willen eerst meer zekerheid hebben over de arbeidsmarkt en het behoud van de eigen baan; dan pas zullen ze minder hard aan hun financiële buffers werken." Volgens de ING-econoom is de kans dan ook groot dat het vrijgegeven spaarloon direct doorstroomt naar andere spaarrekeningen. "Dat gebeurde ook toen het spaarloon in 2005 in zijn geheel werd vrijgegeven." Volgens Kalshoven is het herstel van het vertrouwen de enige manier om consumenten meer te laten spenderen. Het vrijgeven van het spaarloon helpt wat dat betreft niets. "Het WK winnen, dát helpt. Net als een echte daling van de werkloosheid. Dan gaan mensen zich zekerder voelen en zullen ze minder geld in potjes stoppen." Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor