Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Spaargeld op deposito 'steeds minder interessant'

3 aug 2015
  •  
leestijd 2 minuten
euromuntjes1.jpg
Spaargeld vastzetten op een deposito is de afgelopen jaren steeds minder interessant geworden. Bij maar liefst acht banken liggen de spaarrentes op deposito's met een looptijd tot en met 5 jaar lager dan die op een vrij opneembare spaarrekening, blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl.
Deposito versus spaarrekening
Bij ABN AMRO, Allianz en ING moet je zelfs een spaardeposito van 10 jaar afsluiten als je een hogere rente wilt dan op deze reguliere spaarrekening van de bank. De deposito's van SNS Bank leveren pas meer op vanaf een looptijd van 9 jaar. Bij ASN Bank, Rabobank en Zwitserleven geven deposito's vanaf 7  jaar een betere rente op dan de vrij opneembare spaarrekening van de bank.
Waarom lagere rente op een deposito?
Dat banken steeds minder rente over hebben voor spaargeld dat vaststaat op een deposito, heeft twee redenen, volgens Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. Spaarders laten het geld op een spaarrekening meestal langer staan dan op een deposito en banken verdienen op dit moment nog nauwelijks geld aan langlopend spaargeld.
"Het geld dat spaarders op een deposito zetten, nemen ze na afloop van het deposito vaak volledig op of ze verplaatsen het wellicht naar een andere bank voor een betere rente. Het geld dat op een spaarrekening staat  nemen spaarders zelden helemaal op. Hierdoor blijft een deel van het spaargeld jarenlang op de rekening staan", legt Bulthuis uit.
Aan de andere kant zijn spaardeposito’s op dit moment niet zo interessant voor banken. Mede door de lage rentes op de kapitaalmarkt, kunnen banken op dit moment weinig geld verdienen met langlopend spaargeld.
Spaargeld vastzetten toch interessant?
Toch kan een deposito voor de spaarder nog steeds interessant zijn, volgens Bulthuis. "Zeker nu de spaarrentes maar blijven dalen, heb je met een deposito wel zekerheid over de rente die je de komende jaren ontvangt. Je kunt je spaargeld hiermee dus beschermen tegen verdere spaarrentedalingen."
Kies hierbij echter wel een looptijd waarvan je zeker weet dat je het geld ook daadwerkelijk kunt missen. Vervolgens kies je bij deze looptijd de hoogste rente.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar