Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Spaarders Icesave krijgen geld terug

5 dec 2014
  •  
leestijd 1 minuten
icesave_01.jpg
Ook de Nederlandse spaarders die nog geld terug moesten krijgen van de failliete bank Icesave, krijgen dit binnenkort op hun rekening gestort. Dat meldde de belangenvereniging Icesaving vrijdag.
Geblokkeerd gedrag
De IJslandse overheid heeft toestemming gegeven om een geblokkeerd bedrag dat hiervoor al klaar stond, vrij te geven. Ook is bekend gemaakt dat de dan resterende 20 procent van de vorderingen naar verwachting binnen een jaar kan worden overgemaakt.
Landsbanki
De uitbetaling werd lange tijd opgehouden, omdat eerst bepaalde zaken moesten worden afgehandeld bij de afwikkeling van het faillissement van het vroegere Landsbanki, de moederbank van Icesave.
300 spaarders
Bij Icesaving zijn zo'n 300 spaarders aangesloten die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden bij Icesave. In totaal hadden zij een vordering van 50 miljoen euro, waarvan 25 miljoen nog moet worden uitgekeerd.
Depositogarantiestelsel
Het gaat om mensen die meer geld bij Icesave hadden gestald, dan werd gedekt door het depositogarantiestelsel. Grootste uitschieter was iemand die tijdelijk 3 miljoen euro op zijn rekening had staan, vanwege een erfenis die nog verdeeld moest worden.
Al het geld terug
Het ziet er naar uit dat de gedupeerden al het geld dat zij in 2008 verloren door het omvallen van Icesave, terugkrijgen.
Particuliere spaarders
De particuliere spaarders zijn de enigen die nog geld tegoed hebben uit IJsland. De Nederlandse Staat en lokale overheden verkochten hun claims eerder dit jaar aan marktpartijen, omdat zij niet langer op nieuws uit Reykjavik wilden wachten. Voor de particuliere spaarders was dit niet mogelijk. ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!