Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Spaarders gaan opnieuw slecht jaar tegemoet'

24 dec 2012
  •  
leestijd 1 minuten
Eurobiljetten_staand_27.jpg
Spaarders kunnen in 2013 nog geen hogere rentes tegemoet zien. Afgelopen jaar daalden de spaarrentes van alle spaarrekeningen flink. Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan deze dalingen, voorspelt vergelijkingssite Spaarrente.nl maandag.
Daling rentepercentages
De website wijst erop dat de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel erg laag ligt. ,,Banken lenen liever geld bij de ECB dan dat zij geld lenen bij klanten in de vorm van spaargeld. Daarom blijven de rentepercentages dalen'', legt Spaarrente.nl uit.
Spaarrente
De gemiddelde spaarrente van een vrij opneembare spaarrekening is afgelopen jaar teruggelopen van 2,41 procent in januari tot 2,01 procent op 1 december. De hoogste variabele rente bedraagt op dit moment 2,5 procent bij WestlandUtrecht Bank, Knab en Argenta. Roparco biedt de laagste spaarrente met 1,2 procent, zo blijkt uit de statistieken van de vergelijkingssite.
Inflatie
Omdat deze rentepercentages lager liggen dan de gemiddelde prijsstijgingen, zien de meeste mensen de waarde van hun spaargeld inmiddels teruglopen. ,,In november bedroeg de inflatie 2,8 procent. Zeker als een spaarder ook de 1,2 procent vermogensrendementsheffing moet betalen, kan spaargeld alleen maar dalen in waarde'', stelt Spaarrente.nl vast.
ANP

Meer over:

sparen, diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar