Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SP wil zorgverzekeringen vervangen

17-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_62.jpg
De zorgverzekeraars in Nederland moeten opgaan in één landelijke overheidsorganisatie die van de basiszorgverzekering weer een publieke taak maakt. De SP pleit daar maandag voor, in aanloop naar het Kamerdebat over de begroting van Volksgezondheid deze week.
Einde aan marktwerking in zorg maken
SP-Kamerlid Renske Leijten wil daarmee een einde maken aan de marktwerking in de zorg. Dan kan volgens haar honderden miljoenen euro's aan uitvoeringskosten bespaard worden. Er komt dan ook een einde ,,aan de concurrentie tussen verzekeraars en aan de eindeloze onderhandelingen die nu plaatsvinden tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen''.
'Tijd van winst maken laten we achter ons'
Eén landelijke organisatie kan volgens Leijten veel goedkoper werken en dan kunnen de zorgpremies omlaag. ,,Daarbij laten we de tijd van winst maken met duur betaalde premies ook achter ons.''
'Het heeft ons alleen maar op kosten gejaagd'
Volgens Leijten heeft het nieuwe zorgstelsel dat in 2006 werd ingevoerd geleid tot steeds hogere ziektekostenpremies, een hoger eigen risico en een kleiner basispakket. Ze stelt dat de Zorgverzekeringswet is gestoeld op een verkeerde aanname, namelijk dat marktwerking en concurrentie ervoor zouden zorgen dat alles goedkoper en beter wordt. Leijten: ,,Het tegenovergestelde is waar: het heeft ons alleen maar op kosten gejaagd en we hebben daar steeds minder voor teruggekregen. Met de Landelijke Zorgvoorziening brengen we de zorg terug waar het hoort: bij de mensen en de professionals.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!