Kassa

SP slaat alarm over pensioenplannen Brussel

18-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen_68.jpg
De Brusselse plannen voor de pensioenen in de Europese Unie zijn een frontale aanval op het unieke Nederlandse pensioensysteem. Dat stelt de SP in het Europees Parlement vrijdag.
Uitgelekt document
De partij meent dit af te kunnen leiden uit een uitgelekt document van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie. Daarbij gaat het om het concept van een reeks voorstellen voor de komende jaren. De commissie wil het witboek nog dit jaar presenteren.
'Frontale aanval'
,,Dit witboek is een frontale aanval op het Nederlandse pensioenstelsel dat onlangs nog als beste ter wereld werd getoetst'', aldus SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Hij wijst bijvoorbeeld op het plan voor de overdraagbaarheid van pensioenen.
Sparen
De meeste lidstaten kennen geen pensioenen waarvoor eerst wordt gespaard, zoals in Nederland. Een Fransman die naar ons land komt, kan zijn Franse pensioen wel inbrengen. Maar niemand weet hoeveel dat uiteindelijk waard zal zijn. De kans is groot dat de Nederlandse pensioenfondsen hier teveel voor gaan betalen, vreest De Jong.
Levensverwachting
De commissie kondigt ook aan dat zij de lidstaten nadrukkelijk zal aanmoedigen de pensioenleeftijd te koppelen aan de gemiddelde levensverwachting. Ook is er een plan om vervroegd uittreden onmogelijk te maken. Daarbij worden ook pensioenafspraken in CAO's ter discussie gesteld. ,,Nederland moet nu in Brussel aan de noodrem trekken'', constateert De Jong.
Zorgen
In het concept-witboek zegt de commissie te streven naar ,,adequate, veilige en duurzame'' pensioenen. Zij maakt zich zorgen over de toekomst van de pensioenen gezien de groeiende vergrijzing, maar ook wegens de actuele economische en financiële crisis. De commissie zegt de lidstaten te willen bijstaan bij de noodzakelijke hervormingen van hun pensioenstelsels.
'Bangmakerij'
CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten bestempelt de bevindingen van de SP als bangmakerij. Zij houdt zich namens het parlement bezig met de pensioenplannen van de commissie. ,,Juist voor het behoud van ons Nederlandse pensioensysteem moeten we andere lidstaten aanzetten tot het opbouwen van pensioenen die niet uit de lopende begroting worden gefinancierd.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!