Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SP: overheid duwt mensen dieper in schulden

26-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werkeloos_16.jpg
De overheid speelt vaak een belangrijke rol bij het ontstaan van schulden of bij het verergeren daarvan. Gemeenten en andere overheidsinstantie staan meteen klaar om boetes op te leggen of uitkeringen van mensen met grote schulden te verrekenen met het inkomen. Dat zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Ze heeft dinsdag voorstellen gepresenteerd die voor verbetering moeten zorgen.
Schuldhulpverlening toegankelijker
Volgens haar moet het aflossen van schulden zo gebeuren dat mensen genoeg overhouden om van te leven. De overheid moet daar normen voor vaststellen. Ook moeten er geen boetes meer opgelegd worden waardoor mensen hun zorgpremie niet meer kunnen betalen. Karabulut wil verder dat de schuldhulpverlening ook toegankelijk wordt voor mensen met een koophuis of mensen in scheiding. Dat is nu niet altijd het geval.
Ontslagvergoeding na faillissement
De Tweede Kamer behandelt woensdag de begroting van minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Karabulut zal dan voorstellen dat werknemers die op straat komen na een faillissement toch een ontslagvergoeding krijgen. Uitkeringsinstantie UWV zou die moeten betalen en later proberen het geld terug te halen uit de failliete boedel van het bedrijf.
Partnertoeslag in de AOW
Verder wil de SP dat AOW'ers met een jongere partner recht houden op een toeslag als die partner geen kans meer heeft een eigen inkomen te verwerven. De partnertoeslag in de AOW gaat volgend jaar verdwijnen voor nieuwe gevallen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!